Wykonanie
Kto z nas nie uwielbia naleśników, szczególnie tych z
serkiem albo nutellą.........? Istna rozpusta dla podniebienia, szczególnie w tej biszkoptowej, delikatnie piankowej wersji :)Składniki:4
jajka1 i 1/4 szklanki
mąkiszklanka
mleka1/2 szklanki
wody (może być potrzebne więcej albo mniej)1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1.
Żółtka oddzielamy od
białek, łączymy z
mlekiem, następnie wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Do masy jajecznej dajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy (pianę dodajemy porcjami!).
2. Na patelni rozgrzewamy
olej, naleśniki smażymy z 2 stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie nutella,
syrop klonowy i sos
truskawkowy :)