ßßß
Składniki:jajkamasło do smażeniamlekoPrzygotowanie:Jajka ubić delikatnie na głębokim talerzu-licząc, że z jednego jajka jest 1 omletNajlepiej wybijać jajka stopniowo i kolejno smażyć omletyDo każdej porcji dodać po łyżce mleka i dalej ubijaćNa patelni rozgrzać masło i wylać ubitą porcjęSmażyć na tyle, by masa ścięła się i po wyłożeniu na talerz była od spodu złotego koloruWłaściwie nie ma potrzeby smażyć z obu stron, ale jak ktoś chce to bardzo krótkoOmlety można podawać na słodko z cukrem pudrem, z owocami ,konfiturami oraz z warzywami na ostro.Jeśli do roztrzepanych jaj zamiast mleka dodamy mąkę, uzyskamy omlet biszkoptowy.Prawda jest jednak taka ,że biszkopt naturalny jest w smaku delikatny i ...właśnie naturalny. Sam w sobie -pyszny. Dlatego uwielbiają je dzieci i nie tylko :)Uwaga! Omlety smażyć najlepiej na sklarowanym maśle.Smażymy je na grubej patelniZamiast mleka można dodać też wodę mineralną. Smażyłam też bez żadnych dodatków tzn. ubiłam białko na pianę, dodałam żółtko i ostrożnie wymieszałam. Smażyłam z obu stron, ale bardzo krótko, omlet też był smaczny. Warto wypróbować swój sposób :)