ßßß Cookit - przepis na Bucatini z klopsikami w pomidorach-Bucatini con le polpette al pomodoro

Bucatini z klopsikami w pomidorach-Bucatini con le polpette al pomodoro

nazwa

Wykonanie

Makaron,pulpety,sos pomidorowy to składniki dania,które nie jest popularne we Włoszech,ale bardziej poza granicami tego kraju/podobnie jak spaghetti w sosie bolońskim/ Oczywiście pulpety w sosie pomidorowym to wielka włoska tradycja i zajada się nimi cała Italia : od dzieciaka do seniora.Makaron to również podstawowe włoskie danie,ale w takim zestawieniu jada się go jednak rzadko.
Zarówno we Włoszech jak i w innych państwach współczesna kuchnia różni się nieco od tradycyjnej i połączenia składników są w niej całkowicie dowolne ,a często bardzo ciekawe i interesujące. Powstają w ten sposób wspaniałe nowe dania.
Moje danie jest jednak zupełnie normalne,bardzo proste ,smaczne i przygotowane na bazie włoskich składników .Bucatini jest to makaron" rureczka" wyglądem przypominający spaghetti,ale ciut grubszy i z dziurką przez całą długość .
Składniki/ na 4 osoby /
320 g makaronu bucatini /lub spaghetti/
250-300 g mięsa mielonego/mieszane/
1 kromka bułki namoczonej w mleku/lub wodzie/
1-2 jajka
3 łyżki startego sera parmezan lub pecorino
1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
kilka listków tymianku/do mięsa lub dekoracji/
sól
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
bułka tarta/w razie potrzeby / na sos pomidorowy:
700 g pomidorów bez skórki /z puszki/
1 cebula
1 ząbek czosnku
mała marchewka
kawałek selera naciowego
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
kilka kiści świeżej bazylii
odrobina peperoncino/chilli/
sól ,pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
W misce umieścić mielone mięso,dodać wyciśniętą bułkę,starty ser, sól,pieprz,posiekaną zieloną pietruszkę,tymianek, startą skórkę cytrynową i jajka.Dobrze wyrobić. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można dodać do niej odrobinę bułki tartej. Wymieszać starannie wszystkie składniki i uformować wilgotnymi rękami malutkie kuleczki.Smażyć klopsiki w dużej ilości oliwy z oliwek. /można użyć ulubionego oleju/Gotowe kulki mięsne przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym miejscu /można odsączyć z nadmiaru tłuszczu/. W międzyczasie na osobnej patelni udusić cebulę z czosnkiem w 2 łyżkach oliwy z oliwek,dodać rozdrobnione warzywa , podsmażyć. Następnie wlać wino,odparować alkohol, dodać pomidory i gotować powoli mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką . Dodać sól, pieprz,papryczkę i cukier do smaku.Po około 15-tu minutach dodać kilka liści bazylii i usmażone klopsiki .Zagotować. Gotowym sosem polać makaron ugotowany al dente.
Podawać zaraz po przygotowaniu posypany startym serem
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/bucatini-z-klopsikami-w-pomidorach.html