Wykonanie
Makaron,pulpety,
sos pomidorowy to składniki dania,które nie jest popularne we Włoszech,ale bardziej poza granicami tego kraju/podobnie jak spaghetti w sosie bolońskim/ Oczywiście pulpety w
sosie pomidorowym to wielka włoska tradycja i zajada się nimi cała Italia : od dzieciaka do seniora.
Makaron to również podstawowe włoskie danie,ale w takim zestawieniu
jada się go jednak rzadko.

Zarówno we Włoszech jak i w innych państwach współczesna kuchnia różni się nieco od tradycyjnej i połączenia składników są w niej całkowicie dowolne ,a często bardzo ciekawe i interesujące. Powstają w ten sposób wspaniałe nowe dania.Moje danie jest jednak zupełnie normalne,bardzo proste ,smaczne i przygotowane na bazie włoskich składników .Bucatini jest to
makaron" rureczka" wyglądem przypominający spaghetti,ale ciut grubszy i z dziurką przez całą długość .Składniki/ na 4 osoby /


320 g
makaronu bucatini /lub spaghetti/250-300 g
mięsa mielonego/mieszane/1 kromka
bułki namoczonej w mleku/lub wodzie/1-2
jajka3 łyżki
startego sera parmezan lub pecorino1/4 łyżeczki startej
skórki cytrynowej2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszkikilka listków tymianku/do
mięsa lub dekoracji/
sólpieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek lub
olej do smażenia
bułka tarta/w razie potrzeby / na
sos pomidorowy:700 g
pomidorów bez skórki /z puszki/1
cebula1 ząbek
czosnkumała
marchewkakawałek
selera naciowego1/2 szklanki
białego wina wytrawnegokilka kiści świeżej
bazyliiodrobina peperoncino/chilli/
sól ,
pieprz i
cukier do smakuWykonanie:W misce umieścić
mielone mięso,dodać wyciśniętą
bułkę,
starty ser,
sól,
pieprz,posiekaną zieloną
pietruszkę,
tymianek, startą
skórkę cytrynową i
jajka.Dobrze wyrobić. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można dodać do niej odrobinę
bułki tartej. Wymieszać starannie wszystkie składniki i uformować wilgotnymi rękami malutkie kuleczki.Smażyć klopsiki w dużej ilości
oliwy z oliwek. /można użyć ulubionego oleju/Gotowe kulki
mięsne przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym miejscu /można odsączyć z nadmiaru tłuszczu/. W międzyczasie na osobnej patelni udusić
cebulę z
czosnkiem w 2 łyżkach
oliwy z oliwek,dodać rozdrobnione warzywa , podsmażyć. Następnie wlać
wino,odparować
alkohol, dodać
pomidory i gotować powoli mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką . Dodać
sól,
pieprz,papryczkę i
cukier do smaku.Po około 15-tu minutach dodać kilka liści
bazylii i usmażone klopsiki .Zagotować. Gotowym sosem polać
makaron ugotowany al dente.Podawać zaraz po przygotowaniu posypany
startym serem