ßßß
320 g makaronu bucatini /lub spaghetti/250-300 g mięsa mielonego/mieszane/1 kromka bułki namoczonej w mleku/lub wodzie/1-2 jajka3 łyżki startego sera parmezan lub pecorino1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkikilka listków tymianku/do mięsa lub dekoracji/sólpieprz świeżo mielonyoliwa z oliwek lub olej do smażeniabułka tarta/w razie potrzeby / na sos pomidorowy:700 g pomidorów bez skórki /z puszki/1 cebula1 ząbek czosnkumała marchewkakawałek selera naciowego1/2 szklanki białego wina wytrawnegokilka kiści świeżej bazyliiodrobina peperoncino/chilli/sól ,pieprz i cukier do smakuWykonanie:W misce umieścić mielone mięso,dodać wyciśniętą bułkę,starty ser, sól,pieprz,posiekaną zieloną pietruszkę,tymianek, startą skórkę cytrynową i jajka.Dobrze wyrobić. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można dodać do niej odrobinę bułki tartej. Wymieszać starannie wszystkie składniki i uformować wilgotnymi rękami malutkie kuleczki.Smażyć klopsiki w dużej ilości oliwy z oliwek. /można użyć ulubionego oleju/Gotowe kulki mięsne przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym miejscu /można odsączyć z nadmiaru tłuszczu/. W międzyczasie na osobnej patelni udusić cebulę z czosnkiem w 2 łyżkach oliwy z oliwek,dodać rozdrobnione warzywa , podsmażyć. Następnie wlać wino,odparować alkohol, dodać pomidory i gotować powoli mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką . Dodać sól, pieprz,papryczkę i cukier do smaku.Po około 15-tu minutach dodać kilka liści bazylii i usmażone klopsiki .Zagotować. Gotowym sosem polać makaron ugotowany al dente.Podawać zaraz po przygotowaniu posypany startym serem