Wykonanie
Na tortownicę o średnicy 24 cm (wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką)1 ¼ szkl
oleju1 ¾ szkl
cukru4 bardzo duże
jajka (lub 5 średnich)2 ¼ szkl
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu¼
gałki muszkatołowej1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
soliaromat rumowy (lub 3 łyżki białego
rumu) (można zastąpić
aromatem pomarańczowym)½ szkl
wiórków kokosowych2 szkl tartej na małych oczkach
marchewki (ubite szklanki )Wymieszać suche składniki (oprócz
wiórków kokosowych) i odłożyć. W misie miksera wymieszać
cukier z
olejem i ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodać dwa
jajka (lub 3 mniejsze) i miksować chwilę. Zmniejszyć trochę obroty miksera i dodać połowę suchych składników. Wymieszać do połączenia i dodać resztę
jajek. Ubijać chwilę. Połączyć z reszta suchych składników i wymieszać. Na niskich obrotach miksera wsypać wiórki i wlać aromat. Dodać
marchewkę i wymieszać – najlepiej łyżką (choć ja mieszam mikserem). Przelać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st C. (góra dół lub termoobieg 160st C) Piec ok. 60-70min aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po jego wyjęciu. Ciasto może urosnąć „z górką” i pęknąć po środku. Wystudzić poza piekarnikiem. Dowolnie udekorować –
cukrem pudrem lub ulubioną
czekoladą albo niczym w ogóle ;) Bardzo dobrze komponuje się z frostingiem z
serka śniadaniowego ( i ew ulubionym
dżemem, np
wiśniowym,
brzoskwiniowym,
bananowym,
ananasowym... ;) )W sezonie uwielbiam je podawać z
bitą śmietaną i
malinami :)„Frosting”
serek śniadaniowy - 1 opakowanie (200 g) miksować przez chwilę, dodać
kremówkę 30% lub 36%, stopniowo zaczynając od 100 ml i obserwując jaka konsystencja nam odpowiada. Posłodzić
cukrem pudrem do smaku.Jeśli wyjdzie za rzadki można podać osobno w miseczce i polewać wyporcjowane kawałki ciasta jak sosem :)zapraszam do komentowania na fb :)"Oj Ania, Ania"