Wykonanie
Długo, zbierałam się do zrobienia Ciasta
Marchewkowego... Bo jakoś nie do końca byłam przekonana do połączenia ciasta na słodko i warzyw a konkretnie
marchewki, ale to był błąd. Niedzielny poranek był wprost idealny, żeby to wypróbować. I jak się okazało ciasto wyszło pyszne, mokre, w prost idealne. Wszystkim smakowało, więc Zapraszam ...(przepis znalazłam w książce Ciasta na każdą okazję)

Składniki na Ciasto
Marchewkowe:- 400 g
mąki tortowej- 400 g
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżka
cynamonu- 1/2 łyżki
gałki muszkatołowej- 6
jajek- 450 ml
oleju- 400 g drobno startej
marchewki (użyłam malaksera)-
masło do formy (pominęłam, bo użyłam formy silikonowej)


Przepis na Ciasto
Marchewkowe:- połączyć w misce wszystkie suche składniki -
mąkę,
cukier,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon i
gałkę muszkatołową- w drugiej misce połączyć lekko ubite
jajka z
olejem i
marchewką- zawartość tej miski dodać do suchych składników - delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej masy- formę wysmarować
masłem (użyłam silikonowej) i napełnić
ciastem- piec godzinę w temp. 160 st.- po ostygnięciu pokroić na kawałki- posypać
cukrem pudrem lub polukrowaćSmacznego.
