Wykonanie
Jak upiec idealne muffiny? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Przepis bazowy podaję poniżej. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Muffiny wyjdą zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką.Warto pamiętać, że muffiny to nie lekkie, puchate babeczki. To treściwa, słodka przekąska o gęstym i aromatycznym miąższu. Muffiny mają wyrosnąć do góry, a ich wierzchy mogą popękać - w przeciwieństwie do cupcakes, które są płaskie i nie przekraczają wysokości foremki. Zobaczcie, na czym polega więcej różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami babeczek -> O muffinach i cupcakes - na czym polega różnica?Przepis jest wypadkową innych,
smakowych, które wypróbowałam. Często pojawiało się w nich
masło (a powinien
olej), często pojawia się też
soda - obok
proszku do pieczenia. Na tym przepisie bazowym najczęściej są pieczone muffiny w moim domu. Zamiast za każdym razem tworzyć przepis od podstaw, modyfikuję ten - dodając stopioną
czekoladę, zamieniając
cukier biały na trzcinowy oraz dodając
owoce lub
bakalie. Najchętniej
białą czekoladę i
maliny,
truskawki i kruszonkę oraz
skórkę z cytryny lub
pomarańczy. Niektóre z nich zamieściłam już na blogu. Zobaczcie tutaj .Muffiny słodkie - przepis podstawowyproporcja na 12 dużych muffin - używam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokośćSkładniki suche:300 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
cukruszczypta
soliSkładniki mokre:2
jajka200 ml
jogurtu naturalnego lub
kefiru100-120 ml
oleju tłoczonego na zimno (jeżeli dodaję stopioną
czekoladę, wówczas mniej
oleju)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffin: smarujemy
masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami.1. Przygotowujemy dwie miski. w jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche (tutaj możemy dodać
kakao, zmielone
orzechy,
przyprawy, np.
cynamon itp.) w drugiej misce - składniki mokre: roztrzepane
jajka,
olej,
jogurt lub
kefir (oraz dodatkowo np. stopioną
czekoladę)2. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.3. Delikatnie mieszamy4. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę.Jakie dodatki do słodkiej muffiny?około 1 szklanki
owoców jagodowychokoło 1 szklanki pokrojonych na małe kawałki
owoców większych (
jabłek,
gruszek itp.)pokrojone
bakalie1 tabliczka
czekolady: roztopionej w kąpieli
wodnej i ostudzonej lub drobno posiekanej3 łyżki
kakaooraz wszelka
słodycz, której zapragniecie.
,