ßßß Cookit - przepis na Muffiny słodkie - przepis podstawowy

Muffiny słodkie - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Jak upiec idealne muffiny? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Przepis bazowy podaję poniżej. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Muffiny wyjdą zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką.
Warto pamiętać, że muffiny to nie lekkie, puchate babeczki. To treściwa, słodka przekąska o gęstym i aromatycznym miąższu. Muffiny mają wyrosnąć do góry, a ich wierzchy mogą popękać - w przeciwieństwie do cupcakes, które są płaskie i nie przekraczają wysokości foremki. Zobaczcie, na czym polega więcej różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami babeczek -> O muffinach i cupcakes - na czym polega różnica?
Przepis jest wypadkową innych, smakowych, które wypróbowałam. Często pojawiało się w nich masło (a powinien olej), często pojawia się też soda - obok proszku do pieczenia. Na tym przepisie bazowym najczęściej są pieczone muffiny w moim domu. Zamiast za każdym razem tworzyć przepis od podstaw, modyfikuję ten - dodając stopioną czekoladę, zamieniając cukier biały na trzcinowy oraz dodając owoce lub bakalie. Najchętniej białą czekoladę i maliny, truskawki i kruszonkę oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Niektóre z nich zamieściłam już na blogu. Zobaczcie tutaj .
Muffiny słodkie - przepis podstawowy
proporcja na 12 dużych muffin - używam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość
Składniki suche:
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
Składniki mokre:
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
100-120 ml oleju tłoczonego na zimno (jeżeli dodaję stopioną czekoladę, wówczas mniej oleju)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffin: smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami.
1. Przygotowujemy dwie miski. w jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche (tutaj możemy dodać kakao, zmielone orzechy, przyprawy, np. cynamon itp.) w drugiej misce - składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir (oraz dodatkowo np. stopioną czekoladę)
2. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.
3. Delikatnie mieszamy
4. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę.
Jakie dodatki do słodkiej muffiny?
około 1 szklanki owoców jagodowych
około 1 szklanki pokrojonych na małe kawałki owoców większych (jabłek, gruszek itp.)
pokrojone bakalie
1 tabliczka czekolady: roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej lub drobno posiekanej
3 łyżki kakao
oraz wszelka słodycz, której zapragniecie.
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/muffiny-slodkie-przepis-podstawowy