Wykonanie
SkładnikiSpód:1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru80 g
masła40 g
smalcu (w kostce, wyborowego) lub
margaryny25 g
masła orzechowego3 łyżki zimnej
wodyNadzienie:400 g purée z dyni*1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (530 g)3 średnie
jajka125 g
sera Philadelphia (lub
mascarpone z małą szczyptą
soli)240 g (1 słoiczek)
dżemu pomarańczowegoskórka starta z 1
pomarańczy1 łyżeczka
mieszanki przypraw (po szczypcie:
kardamonu,
imbiru,
gałki muszkatołowej,
goździków) lub 1 łyżeczka
przyprawy piernikowej2/3 łyżeczki
cynamonu4 - 5 łyżek
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowegoPotrzebna będzie: żaroodporna forma na pie (rozszerzająca się ku górze) o średnicy dna 23 cm i wysokości 5 cm, lub tortownica o średnicy 26 cm.PrzygotowanieSpód:
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier puder, pokrojone
masło i
smalec oraz
masło orzechowe. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto połączy się w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Nadzienie: Słodzone
mleko skondensowane przelać do miski, dodać
jajka i zmiksować na gładką masę, nie ubijać. Do drugiej miski włożyć
serek Philadelphia, skórkę startą z 1
pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy z
mleka skondensowanego i
jajek, wszystko zmiksować do połączenia się składników. Do pozostałej masy z
mleka i
jajek dodać purée z dyni oraz
przyprawy i
cynamon. Zmiksować do połączenia się składników.Formę posmarować
masłem, następnie dno oraz boki (na wysokość 5 cm) wylepić
ciastem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C.Do wylepionej
ciastem formy delikatnie wlać
dyniową masę, na wierzch, za pomocą małej łyżeczki wyłożyć masę z
serka. Wystające ponad nadzienie brzegi ciasta osłonić cienkimi paskami folii aluminiowej (osłonić tylko ciasto, bez nadzienia) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową osłaniającą ciasto.Do rondelka włożyć
dżem pomarańczowy, dodać
likier lub
sok pomarańczowy, zagotować, rozprowadzić po wierzchu ciasta. Przed pokrojeniem ciasto dokładnie ostudzić (przez około 2 godziny). Przechowywać w lodówce, można upiec dzień wcześniej.Propozycja podania
bita śmietana / sos toffee (gotowy lub domowy np. z tego przepisu) / skórka z
pomarańczyWskazówki* purée z dyni można zrobić np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 1 kg dyni pokroić na 3 - 4 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Ostudzić bez przykrycia, wybrać miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Odmierzyć 400 g dyni (pełna puszka po
mleku skondensowanym słodzonym).
