ßßß Cookit - przepis na Pumpkin pie

Pumpkin pie

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
80 g masła
40 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
25 g masła orzechowego
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
400 g purée z dyni*
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
3 średnie jajka
125 g sera Philadelphia (lub mascarpone z małą szczyptą soli)
240 g (1 słoiczek) dżemu pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka mieszanki przypraw (po szczypcie: kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków) lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2/3 łyżeczki cynamonu
4 - 5 łyżek likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
Potrzebna będzie: żaroodporna forma na pie (rozszerzająca się ku górze) o średnicy dna 23 cm i wysokości 5 cm, lub tortownica o średnicy 26 cm.
Przygotowanie
Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone masło i smalec oraz masło orzechowe. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto połączy się w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Nadzienie: Słodzone mleko skondensowane przelać do miski, dodać jajka i zmiksować na gładką masę, nie ubijać. Do drugiej miski włożyć serek Philadelphia, skórkę startą z 1 pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy z mleka skondensowanego i jajek, wszystko zmiksować do połączenia się składników. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodać purée z dyni oraz przyprawy i cynamon. Zmiksować do połączenia się składników.
Formę posmarować masłem, następnie dno oraz boki (na wysokość 5 cm) wylepić ciastem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C.
Do wylepionej ciastem formy delikatnie wlać dyniową masę, na wierzch, za pomocą małej łyżeczki wyłożyć masę z serka. Wystające ponad nadzienie brzegi ciasta osłonić cienkimi paskami folii aluminiowej (osłonić tylko ciasto, bez nadzienia) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową osłaniającą ciasto.
Do rondelka włożyć dżem pomarańczowy, dodać likier lub sok pomarańczowy, zagotować, rozprowadzić po wierzchu ciasta. Przed pokrojeniem ciasto dokładnie ostudzić (przez około 2 godziny). Przechowywać w lodówce, można upiec dzień wcześniej.
Propozycja podania
bita śmietana / sos toffee (gotowy lub domowy np. z tego przepisu) / skórka z pomarańczy
Wskazówki
* purée z dyni można zrobić np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 1 kg dyni pokroić na 3 - 4 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Ostudzić bez przykrycia, wybrać miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Odmierzyć 400 g dyni (pełna puszka po mleku skondensowanym słodzonym).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/pumpkin_pie/przepis.html