ßßß Cookit - przepis na CIASTO DYNIOWE Z MASCARPONE

CIASTO DYNIOWE Z MASCARPONE

nazwa

Wykonanie

W tym roku odkryłam dynię! W sumie lepiej późno niż wcale :) Była już zupa krem, pierogi, w końcu przyszła pora na ciasto. Gdy mamy gotowe puree (bez problemu można je mrozić), przygotowanie dowolnej kombinacji dyniowej jest łatwe i szybkie. Ciasto widziałam na stronie Marthy Stewart, zmieniłam nieco proporcje i przyprawy, dodałam mascarpone na wierzch. Wygląda i smakuje świetnie. Lekko wilgotne, aromatyczne. A zapach podczas pieczenia- fantastyczny, będzie jak znalazł na okres świąteczny :)
SKŁADNIKI:
170g miękkiego masła
2.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 szklanki cukru
1 . 5 szklanki puree z dyni
250g mascarpone
1 niecała szklanka drobnego cukru (lub cukru pudru)
Puree z dyni: dynię (polecam hokkaido) pociąć na 8 części. Wyjąć pestki. Piec w temperaturze 180C około 40 minut (aż będzie miękka). Po ostudzeniu odciąć skórę, puree zmiksować blenderem. Używać do zup, ciast, pierogów. Można mrozić.
Wymieszać mąkę, sól, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku. Następnie wlać mleko, dodać puree z dyni, wymieszać. Wsypać wymieszane suche składniki, wymieszać. Formę (u mnie 32x 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w temperaturze 180C(termoobieg) 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Mascarpone zmiksować z cukrem na puszysty krem. Jak ciasto wystygnie- posmarować kremem. Wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/10/ciasto-dyniowe-z-mascarpone.html