ßßß Cookit - przepis na Naleśniki wg Magdy Gessler z serekiem pomarańczowym i frużeliną

Naleśniki wg Magdy Gessler z serekiem pomarańczowym i frużeliną

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam je zupełnie przypadkiem. Nie ukrywam przepis bardzo konkretny, bardzo prosty i zdeklasował moje naleśniki które robiłam od zawsze i ,,na oko,,. Nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła w oryginał swoich wariacji. Za każdym razem wychodziły cieniutkie,z chrupiącą obwódką.
Sekret,,,dobrze dobrane proporcje i smażenie na klarowanym maśle
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko i odstawić na co najmniej godzinę by mąka zaczęła pracować. Smażymy na sklarowanym maśle cienkie naleśniki. Podajemy z serkiem lub frużeliną
SEREK POMARAŃCZOWY
opakowanie serka mascarpone lub homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru
sok i skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
łyżka dżemu pomarańczowego
Składniki wymieszać w miseczce ,odstawić by wszystko się przegryzło
MOJE RADY
smak naleśników możemy dowolnie zmieniać w wersji ,, na słodko,, do ciasta dodajemy opcjonalnie - 2 łyżki kakao, łyżkę neski, 1\3 szklanki wiórków kokosowych ( po przecedzeniu ) , szklankę mleka zastępujemy mlekiem kokosowym, szklankę wody zastępujemy wodą kokosową, 2 łyżki kawy cappuccino smak dowolny
ostatnia słodka wariacja - wodę gazowaną zastąpiłam oranżadą pomarańczową
wersje wytrawne - sok z buraka daje naleśniki buraczkowe , pół szklanki zmiksowanego szpinaku daje naleśniki szpinakowe , łyżka koncentratu pomidorowego daje naleśniki pomidorowe
wodę gazowaną można zastąpić piwem lecz tylko dla wersji wytrawnej
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/08/nalesniki-wg-magdy-gessler-z-serekiem.html