ßßß Cookit - przepis na Bożonarodzeniowe babeczki (star-topped mince pies)

Bożonarodzeniowe babeczki (star-topped mince pies)

nazwa

Wykonanie

Brytyjskie kruche świąteczne babeczki, wypełnione nadzieniem mincemeat i obsypane białym jak śnieg pudrem. Niezwykle popularne i lubiane, choć ja wolę te wykonane własnoręcznie (mam pewność, że w nadzieniu nie ma łoju). Po upieczeniu są lekkie i delikatne, a ciasto z przepisu Nigelli wręcz listkuje się niczym francuskie. Nie żałuję, że upiekłam (jako nowość) na bożonarodzeniowy stół. Teraz je zamroziłam, by oszczędzić sobie pracy w ostatnich dniach. Bardzo polecam!
Ponieważ nie wiem, czy dam radę zrobić jeszcze jakiś wpis do świąt - życzę Wam już teraz wesołych, radosnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia; udanych, przepięknych wypieków i samej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Wesołych Świąt!
Warto obejrzeć, jak przygotowuje je sama Nigella:
Składniki na około 36 babeczek (mi wyszło mniej):
240 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
Nadzienie:
200 g mincemeat
Ponadto:
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wygladają ślicznie)
cukier puder do oprószenia
Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na grubosć 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (moga być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną.W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
* w zależnosci od tego, na jaką foremkę się zdecydujecie - mi zostało 1/3 nadzienia na mincemeat z żurawiną
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bozonarodzeniowe-babeczki-star-topped-mince-pies