ßßß
Brytyjskie kruche świąteczne babeczki, wypełnione nadzieniem mincemeat i obsypane białym jak śnieg pudrem. Niezwykle popularne i lubiane, choć ja wolę te wykonane własnoręcznie (mam pewność, że w nadzieniu nie ma łoju). Po upieczeniu są lekkie i delikatne, a ciasto z przepisu Nigelli wręcz listkuje się niczym francuskie. Nie żałuję, że upiekłam (jako nowość) na bożonarodzeniowy stół. Teraz je zamroziłam, by oszczędzić sobie pracy w ostatnich dniach. Bardzo polecam!Ponieważ nie wiem, czy dam radę zrobić jeszcze jakiś wpis do świąt - życzę Wam już teraz wesołych, radosnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia; udanych, przepięknych wypieków i samej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Wesołych Świąt!Warto obejrzeć, jak przygotowuje je sama Nigella:Składniki na około 36 babeczek (mi wyszło mniej):240 g mąki pszennej60 g smalcu60 g masłasok z 1 pomarańczyszczypta soliNadzienie:200 g mincemeatPonadto:1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wygladają ślicznie)cukier puder do oprószeniaMąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut.Ciasto rozwałkować na grubosć 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (moga być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną.W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :)* w zależnosci od tego, na jaką foremkę się zdecydujecie - mi zostało 1/3 nadzienia na mincemeat z żurawiną