ßßß
SKŁADNIKI: (na duży talerz)- 250 ml wody- 30 g masła- 2 łyżki cukru- szczypta soli- 200 g mąki pszennej- 2 jajka- cukier puder do posypania- olej do głębokiego smażenia (można użyć smalcu)PRZYGOTOWANIE:Wodę, masło, cukier oraz sól umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia. Teraz do masy dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Masę wyciskamy nad garnkiem bezpośrednio do tłuszczu przecinając poszczególne kawałki natłuszczonymi nożyczkami. Smażymy na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!Rada: churros najlepiej smakują świeże, wtedy są chrupiące i mięciutkie w środku.