ßßß
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak. Ciasto przypomina nasze ptysie, ale różni się sposobem przygotowania. Hiszpanie serwują je na ciepło, zwykle w porze śniadania, wraz z gorącym sosem czekoladowym, a ja najbardziej lubię churros w towarzystwie bitej śmietany.
Składniki na 10-12 sztuk:200g mąki pszennej250 ml wody60g masła2 jaja2 łyżki cukruszczypta soliolej do smażeniacukier lub cukier puder do posypaniaWykonanie:Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło, cukier i sól. Zagotowujemy aż masło się nam rozpuści. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Zdejmujemy naczynie z ognia i wbijamy 1 jajo. Mieszamy i dodajemy kolejne. Korzystając z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskamy porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe churros wyjmujemy, odsączamy z oleju i podobnie jak pączki, czy faworki układamy na papierowych ręcznikach, które pochłoną resztę tłuszczu. Lekko przestudzone posypujemy drobnym cukrem lub cukrem pudrem.Życzę Wam smacznego!