Wykonanie
Składniki:ciasto parzone:250ml
wody125g
masłaszczypta
soli225g
mąki pszennej4
jajkalukier:szklanka
cukru pudrułyżka
soku z cytryny3 łyżki gorącej
wodyPrzygotowanie:W garnku gotujemy
wodę z
masłem i
solą. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie szkliste, gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka. Studzimy.Z papieru do pieczenia, wycinamy kwadraty o
boku około 10cm.Wystudzone ciasto miksujemy, dodając kolejno po jednym
jajku, a kiedy będzie kremowe, przekładamy do rękawa cukierniczego i końcówką z gwiazdką ( polecam Wilton 1M ) wyciskamy na papier kółka.Gniazdka wkładamy na rozgrzany do 180st.
olej, papierem do góry, a po chwili ściągamy papier.Smażymy gniazdka około 4-5 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia, po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Przestudzone gniazdka smarujemy lukrem.
lukier:
Cukier puder ucieramy z
sokiem z cytryny i gorącą
wodą, na gładki
lukier, bez widocznych grudek
cukru pudru.