ßßß Cookit - przepis na Gniazdka – przepis

Gniazdka – przepis

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto parzone:
250ml wody
125g masła
szczypta soli
225g mąki pszennej
4 jajka
lukier:
szklanka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z masłem i solą. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie szkliste, gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka. Studzimy.
Z papieru do pieczenia, wycinamy kwadraty o boku około 10cm.
Wystudzone ciasto miksujemy, dodając kolejno po jednym jajku, a kiedy będzie kremowe, przekładamy do rękawa cukierniczego i końcówką z gwiazdką ( polecam Wilton 1M ) wyciskamy na papier kółka.
Gniazdka wkładamy na rozgrzany do 180st. olej, papierem do góry, a po chwili ściągamy papier.
Smażymy gniazdka około 4-5 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia, po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone gniazdka smarujemy lukrem.
lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, na gładki lukier, bez widocznych grudek cukru pudru.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/gniazdka-przepis