Wykonanie
Speculaas to popularne w Holandii
ciasteczko korzenne, wypiekane często w tradycyjnych formach, z dekoracyjnym ornamentem. Inaczej zwane
ciastkiem świętego Mikołaja, spożywane jest tradycyjnie w okresie święta Sinterklass. Charakterystyczny zapach i smak nadają
ciasteczkom przyprawy korzenne. Przepis na
ciasteczka znajdziecie tutaj, a dziś sernik pachnący tymi
przyprawami.

Składniki:Spód sernika:150 g
ciasteczek speculaas3 łyżki
masła orzechowego2 łyżki
masłaCiasteczka kruszymy i mieszamy z
masłem orzechowym i roztopionym
masłem. Wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.Masa serowa:500 g
twarogu sernikowego250 g
serka mascarpone 200 g kremowego słonego
serka3 łyżki
mąki pszennej1/2 puszki słodzonego
mleka skondensowanego (200 ml)5
jajek300 g
białej czekolady1/2 łyżeczki
przyprawy speculaas (zawiera:
cynamon,
gałkę muszkatołową,
goździki,
kardamon,
biały pieprz, nasiona
kolendry,
imbir,
anyż i buzdyganek naziemny)Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie
sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz z
mąkę. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy
mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno
jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym
jajku, następnie dodajemy
przyprawę speculaas.
Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą
serową, tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.Kuwertura:250 g gęstej kwaśnej
śmietany 18% 3 łyżki
cukru pudruW misce mieszamy
śmietanę z
cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.SMACZNEGO!