ßßß

Składniki na ok. 30 sztuk:250 g mąki150 g masła (w temperaturze pokojowej)125 g brązowego cukru4 łyżeczki przyprawy speculaas (zawiera: cynamon, gałkę muszkatołową, gożdziki, kardamon, biały pieprz, nasiona kolendry, imbir, anyż i buzdyganek naziemny)2 łyżki mlekaMąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, przyprawę i szczyptę soli. Dolewamy mleko i rękoma zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie plastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 30 minut do lodówki.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wałkujemy do uzyskania grubości 3 mm i wycinamy z niego ciasteczka (około 30 sztuk). Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy 12-15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy i chowamy ciastka w szczelnie zamkniętym pudełku.
Dołączam do akcji: