Wykonanie
Tegoroczne święta spędzam po raz pierwszy poza domem. Kto już czytał moje ostatnie posty wie, że jestem od jakiegoś czasu w Holandii, to właśnie tutaj
spędzę ten wyjątkowy czas w roku. Przygotowałam dla Was przepis na
ciastka speculaas, jest to tutejszy rarytas. Na bazie tych
ciasteczek robi się inne desery i słodkości, a nawet
kawę. Przepis ten znalazł się w pierwszym, świątecznym numerze magazynu kulinarno kulturalnego, który z koleżankami blogerkami tworzymy wspólnie z pasji do gotowania. Zapraszam także na stronę magazynu FOOD CULTURE, znajdziecie tam inne ciekawe przepisy na święta.


Składniki na ok. 30 sztuk:250 g
mąki150 g
masła (w temperaturze pokojowej)125 g
brązowego cukru4 łyżeczki
przyprawy speculaas (zawiera:
cynamon,
gałkę muszkatołową,
gożdziki,
kardamon,
biały pieprz, nasiona
kolendry,
imbir,
anyż i buzdyganek naziemny)2 łyżki
mlekaMąkę przesiewamy, dodajemy
masło,
cukier,
przyprawę i szczyptę
soli. Dolewamy
mleko i rękoma zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie plastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 30 minut do lodówki.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wałkujemy do uzyskania grubości 3 mm i wycinamy z niego
ciasteczka (około 30 sztuk). Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy
ciastka i pieczemy 12-15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy i chowamy
ciastka w szczelnie zamkniętym pudełku.

Dołączam do akcji: