Wykonanie
W zeszłym roku o tej
porze robiłam po raz pierwszy swoją
przyprawę do piernika. To dzięki
przyprawie skomponowanej przez Dorotę z Moich Wypieków moje pierniki były bardzo aromatyczne. Zrobiłam wtedy wg przepisu,wyszło jej dużo, więc
przyprawą obdarowałam mamę i siostrę.W tym roku zrobiłam mniejszą porcję, tyle mi w zupełności wystarczy...aromat rozchodził się po całym mieszkaniu.Spróbujcie a nie pożałujecie :)

Składniki podaję za Dorotą:50 g kory
cynamonu,20 g suszonego
imbiru,15 g
goździków, całych,15 g wyłuskanych ziaren
kardamonu,10 g
gałki muszkatołowej,10 g
ziela angielskiego,10 g
czarnego pieprzu*,5 g ziarenek
anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje),Ja użyłam gotowych zmielonych przypraw, ponieważ nie posiadam młynka do mielenia
kawy,
przyprawa i tak wyszła bardzo aromatyczna (nie dodałam jedynie
anyżu ponieważ nie przepadam za tą
przyprawą).

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia
kawy (najlepiej), lub zetrzeć na specjalnej drobnej tarce albo utłuc w moździerzu. Wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem.
Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość
pieprzna (można zmniejszyć ilość
pieprzu).Na 1 kg
mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek
przyprawy, w zależności od upodobań.* polecam dodać mniej,
przyprawa jest dość ostra