Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(6 głosów)5
06 5admin5 / 5 starsMakowiec zawijanyDrożdżowa
strucla makowa (3 sztuki!)Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je i od razu zwijamy roladę. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę
makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do
chleba, termomiksie lub tradycyjnie - dłońmi.Składniki3 sztukiCiasto500 g
mąki pszennej (tortowej)7 g
suszonych drożdży instant (1 torebeczka)70 g
cukruszczypta
soli150 ml ciepłego
mleka4
jajka (w temp. pokojowej)200 g
masła, bardzo miękkiegoMasa makowa250 g
maku30 g
orzechów włoskich30 g
rodzynek (sułtanek)30 g smażonej
skórki pomarańczowej30 g
suszonych moreli lub
śliwek lub
rodzynek królewskich2 łyżki
likieru amaretto (lub 1/3 łyżeczki
aromatu migdałowego)2 łyżki
miodu lub 500 g gotowej masy makowej*oraz3 łyżki miękkiego
masła5
jajek (w temp. pokojowej)1/2 szklanki
cukru pudruLukier cytrynowy1 szklanka
cukru pudru1
limonka lub
cytrynaorazdo posmarowania:
żółtkodo dekoracji: smażona
skórka pomarańczowa lub
makPrzygotowanieCiasto (dzień wcześniej)Do miski przesiać
mąkę, dodać
drożdże zmieszane z ciepłym
mlekiem,
cukier i
sól, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wbijać kolejno po 1
jajku cały czas wyrabiając ciasto lub miksując hakiem do
ciasta drożdżowego.Wyrabiać tak przez około 10 - 15 minut, następnie dodawać stopniowo miękkie
masło i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (będzie raczej rzadkie ale nie będzie się kleiło czy rwało). Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni).Masa makowa
Mak wsypać do garnka, zalać
wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego odsączenia. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach. Do zmielonego
maku dodać drobno posiekane
orzechy,
rodzynki,
skórkę pomarańczową,
morele lub
śliwki (można je zmielić w maszynce o największych oczkach). Dodać
amaretto lub
aromat migdałowy,
miód i wymieszać.Do masy makowej dodać miękkie
masło i dokładnie wymieszać.
Żółtka i jedno
białko ubić z
cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Resztę
białek ubić w drugiej misce na sztywną pianę. Do masy makowej dodać
żółtka, a następnie
białka - delikatnie mieszając je łyżką.PieczenieWyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką. Złączyć je w kulę i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować podsypując
mąką na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm.Nałożyć 1/3 część masy makowej zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę zlepiając końce, podwinąć je pod spód. Przenieść do keksówki i położyć łączeniem do dołu. Zamiast keksówki można makowiec zawinąć w papier do pieczenia zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie. W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 makowce. Odstawić na 1 godz i 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch makowców (tylko tych pieczonych w keksówkach) posmarować delikatnie
żółtkiem i wstawić do piekarnika (uwaga: sugeruję pieczenie makowców pojedynczo, jeden po drugim, lub ewentualnie można upiec najpierw jeden makowiec a później dwa na raz, stawiając je od siebie w dużych odstępach). Każdy makowiec piec przez ok. 25 minut. Dwa makowce jednocześnie pieczemy ok. 30 minut. Makowiec może trochę popękać, ale nie należy się tym przejmować, wszystko pokryje
lukier.
Lukier cytrynowyCukier puder wsypać do miski, dodać gorący
sok z cytryny lub
limonki, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować pędzelkiem po wierzchu makowca, posypać skórką lub
makiem.Wskazówki* jeśli korzystamy z gotowej masy makowej trzeba ją najpierw podsuszyć. W tym celu masę należy luźno rozłożyć na blaszce do pieczenia i włożyć na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 65°C (przemieszać kilka
razy w trakcie suszenia). Zostawić do ostygnięcia. Po osuszeniu odważyć potrzebną ilość.