Wykonanie
Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak
pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel
drożdżowy z
makiem i
bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:40 dag
mąki pszennej1 opakowanie
drożdży suszonych (7 g )150 ml ciepłego
mleka5 dag
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią2
jajka10 dag
masłaSzczypta
soliMasa makowa:1,5 szklanki suchego
maku400 ml
mleka3
cukru pudru trzcinowego2 łyżki
miodu1
jajko1 łyżka
rodzynek1 łyżka
skórki pomarańczowej kandyzowanej1 łyżka pokrojonych
suszonych moreli1 łyżka mielonych
orzechów włoskicholejek migdałowyKruszonka:20 dag
mąki pszennej10 dag
masła4 łyżki
cukru trzcinowego brązowegoBiały
lukier do polaniaSposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski, wsypać
cukier oraz
cukier z
wanilią, szczyptę
soli i suche
drożdże wymieszać, wbić
jajka wlać ciepłe
mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone
masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.Masa makowa:Suchy
mak zalać gorącym
mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, dodać
miód, całe
jajko cukier oraz
bakalie i
olejek migdałowy wymieszać.Kruszonka:
Mąkę wymieszać z
brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego
masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą
makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.Zimne ciasto dekorujemy
białym lukrem.Słodkich wypieków!