ßßß



Składniki:Ciasto drożdżowe:40 dag mąki pszennej1 opakowanie drożdży suszonych (7 g )150 ml ciepłego mleka5 dag cukru1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią2 jajka10 dag masłaSzczypta soliMasa makowa:1,5 szklanki suchego maku400 ml mleka3 cukru pudru trzcinowego2 łyżki miodu1 jajko1 łyżka rodzynek1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej1 łyżka pokrojonych suszonych moreli1 łyżka mielonych orzechów włoskicholejek migdałowyKruszonka:20 dag mąki pszennej10 dag masła4 łyżki cukru trzcinowego brązowegoBiały lukier do polaniaSposób wykonania:Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.Masa makowa:Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.Kruszonka:Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.Zimne ciasto dekorujemy białym lukrem.Słodkich wypieków!