Wykonanie
Składnikiokoło 24 sztuk250 g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej250 g
twarogu rozdrobnionego widelcem lub
mascarpone1/3 szklanki
cukru (w tym można dać 1 łyżkę
cukru waniliowego)2
jajka (lub 2
żółtka i około 4 - 6 łyżek gęstej
śmietany lub
jogurtu greckiego)oraz: około 1 litra
oleju do smażenia, np.
słonecznikowego,
Planty,
smalcuPrzygotowanie
Mąkę przesiać razem z
sodą do miski, dodać
ser,
cukier oraz
jajka. Zamiast całych
jajek możemy dodać tylko
żółtka, zamiast
białek dajemy wówczas
śmietanę lub
jogurt grecki. Składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników, wyrobić chwilę ręką na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę więcej
mąki gdyby ciasto się kleiło.Wyłożyć je na stolnicę lub blat podsypany
mąką. Rozpłaszczyć dłonią na placek o wysoki około 1-1,5 cm. Wierzch oprószyć
mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka (około 6 - 7 cm), w środku małym kieliszkiem a najlepiej nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka. Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć kilka nowych oponek.Nagrzać
olej do około 175 stopni C, w średnim garnku, na wysokość około 10 cm. Przygotować
lukier: do miseczki wsypać
cukier puder i
cynamon, mieszając wlewać stopniowo po łyżce
wodę lub
mleko aż
lukier będzie gładki i gęsty.Oponki smażyć partiami, po około 5 sztuk jednocześnie, przez około 2 , 5 - 3 minuty raz przewracając. Odkładać na ręczniki papierowe. Jeszcze ciepłe maczać w lukrze i odkładać na paterę.Propozycja podania
Lukier cynamonowy z 200 g
cukru pudru, 1 - 2 łyżeczki
cynamonu w proszku i około 4 łyżek
wody lub
mleka.WskazówkiAby oponki szybko nie czerstwiały można do ciasta użyć samych
żółtek, zamiast
białek dodać
śmietanę.

