ßßß
Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej (np. tortowej)1,5 łyżeczki sody oczyszczonej250 g serka mascarpone1/3 szklanki cukru (w tym można dać 1 łyżkę cukru waniliowego)2 jajkaokoło 1 litra oleju do smażenia (np. słonecznikowego)Lukier cynamonowy:200 g cukru pudru1 – 2 łyżeczki cynamonu w proszkuok. 4 łyżek wody lub mlekaposypka cukrowa do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Pączki: Mąkę przesiewamy z sodą do miski. Dodajemy ser, cukier oraz jajka. Składniki mieszamy łyżką dopóki się nie połączą, a następnie wyrabiamy chwilę dłonią na gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło, możemy dodać więcej mąki.Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Rozpłaszczamy placek o grubości około 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy około 6-7 cm (zanurzoną wcześniej w mące) wycinamy kółka. Następnie kieliszkiem lub nakrętką wycinamy na środku mniejsze kółeczka. Resztę ciasta łączymy i powtarzamy rozgniatanie oraz wycinanie. Ja zdecydowałam się jedynie na kształt oponek, a mniejsze elementy z powrotem zlepiałam w całość:)Olej rozgrzewamy do około 175 °C, w średnim garnku, na wysokość około 10 cm.Oponki smażymy partiami, przez około 3 minuty raz przewracając. Usmażone odsączamy z nadmiaru oleju, odkładając je na chwilę na papierowy ręcznik.Lukier: w miseczce mieszamy ze sobą cukier puder i cynamon. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo po łyżce wody lub mleka, aż lukier będzie gładki i gęsty.Ciepłe pączki maczamy w lukrze i odkładamy na kratkę. Możemy je udekorować kolorową posypką cukrową.Smacznego!
Źródło: kwestiasmakuJeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ