ßßß
Składniki:Ciasto:mąka pszenna - 4 łyżkimleko 1 szklankajajko - 1 sztukacukier waniliowy - 2 łyżeczkiNadzienie:jabłka - 3 sztukicynamon - 1 łyżkacukier - 1 łyżkawoda - 1 łyżkaDo pieczenia:olej - 3 łyżkiDo dekoracji:pisaki spożywcze
Wykonanie:Na początku zabieramy się za ciasto.Do miski wklepujemy całe jajko, dodajemy mleko - intensywnie trzepaczką mieszamy. dodajemy cukier waniliowy i ciągle mieszając mąkę.Odstawiamy na chwilkę, aby ciasto odpoczęło.Teraz przygotujemy nadzienie:Jabłka obieramy kroimy na małe cząstki.Do rondla wlewamy łyżkę wody, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i cukier. dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.Przygotowanie deseru:Smażymy naleśniki (u mnie wyszło 6 naleśników z tej porcji ciasta).Gdy naleśniki mamy usmażone, farsz także powinien być gotowy.Na każdy okrąg naleśnika kładziemy na środku farsz, tworząc sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Dekorujemy talerz i sakiewki - podajemy.Smacznego!