Wykonanie
Jabłko było zawsze symbolem miłości i płodności. Gdzieniegdzie nadal zachował się zwyczaj obdarowywania tym
owocem ukochanej osoby.
Owoc ten wsadziłam w sakwę naleśnika, przyozdobiłam odpowiednio do okazji i voila mamy szybki i smaczny deser:)
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna - 4 łyżki
mleko 1 szklanka
jajko - 1 sztuka
cukier waniliowy - 2 łyżeczkiNadzienie:
jabłka - 3 sztuki
cynamon - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
woda - 1 łyżkaDo pieczenia:
olej - 3 łyżkiDo dekoracji:
pisaki spożywcze
Wykonanie:Na początku zabieramy się za ciasto.Do miski wklepujemy całe
jajko, dodajemy
mleko - intensywnie trzepaczką mieszamy. dodajemy
cukier waniliowy i ciągle mieszając
mąkę.Odstawiamy na chwilkę, aby ciasto odpoczęło.Teraz przygotujemy nadzienie:
Jabłka obieramy kroimy na małe cząstki.Do rondla wlewamy łyżkę
wody, dodajemy pokrojone
jabłka,
cynamon i
cukier. dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.Przygotowanie deseru:Smażymy naleśniki (u mnie wyszło 6 naleśników z tej porcji ciasta).Gdy naleśniki mamy usmażone, farsz także powinien być gotowy.Na każdy okrąg naleśnika kładziemy na środku farsz, tworząc sakiewkę związujemy
szczypiorkiem. Dekorujemy talerz i sakiewki - podajemy.Smacznego!