Wykonanie
Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Tym razem urozmaiciłam sobie posiłek przygotowując do nich prażone jabłuszka z
cynamonem, a całość polałam
miodem. Na
stole postawiłam też szklankę 100%
soku multiwitamina Tymbark bez konserwantów i dodawanego
cukru. Okazuje się, że n ie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw,
owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin, która pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień.
szklanka
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukrujajko2 łyżki
olejuszklanka
mlekajabłkołyżka
cukru3 łyżki
wodycynamonmiódPrzygotowanie rozpocząć od obrania
jabłek, pozbawieniu ich gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostkę.Wrzucić je do rondelka, dodać
cukier i
wodę.Gotować kilka minut pod przykrywką, co jakiś czas przemieszać.Kiedy będą szkliste dodać
cynamon i chwilę razem dusić.Odstawić na bok i przygotować placuszki.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem.
Jajko zmiksować z
olejem i
mlekiem.Całość zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut.Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta, przekręcić na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.Placuszki powinny być rumiane z obu stron.Placuszki układać jeden na drugi - nie
tracą ciepła.Na wierzch wyłożyć prażone jabłuszka, całość polać
miodem.