ßßß
szklanka mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukrujajko2 łyżki olejuszklanka mlekajabłkołyżka cukru3 łyżki wodycynamonmiódPrzygotowanie rozpocząć od obrania jabłek, pozbawieniu ich gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostkę.Wrzucić je do rondelka, dodać cukier i wodę.Gotować kilka minut pod przykrywką, co jakiś czas przemieszać.Kiedy będą szkliste dodać cynamon i chwilę razem dusić.Odstawić na bok i przygotować placuszki.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.Jajko zmiksować z olejem i mlekiem.Całość zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut.Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta, przekręcić na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.Placuszki powinny być rumiane z obu stron.Placuszki układać jeden na drugi - nie tracą ciepła.Na wierzch wyłożyć prażone jabłuszka, całość polać miodem.

