Wykonanie

Oponki(delikatne, przepyszne, idealne na poprawę humoru)Składniki:- 0,5kg
twarogu półtłustego (2 kostki)-0,5kg
mąki pszennej-1 szklanka
cukru-2
żółtka- 1 całe
jajko-pół szklanki
śmietany-1
cukier waniliowy- 2 łyżeczki
sody- na posypkę,dekoracje :
cukier puder,
kakao, sos
czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki
smalcu , obrany
ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała do rąk , po prostu dosyp jeszcze troszkę
mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką. Przygotuj się do wałkowania. Weź wałek , stolnice lub blat podsyp odrobiną
mąki. Weź kubek/szklankę o największej średnicy , oraz kieliszek.Oderwij kawałek ciasta od całości , wyrób jeszcze trochę w ręku i zacznij wałkować , do powstania placka o grubości ok. 2-3mm. Jak na zdjęciu:

Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć.W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić
smalec i wrzucić jedną część
ziemniaka ( po to aby
smalec się nie przypalał).2.Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę a następnie na rozłożony gdzieś obok ręcznik papierowy wykładać gotowe oponki.

3.I tak ciągle. Wałkujemy , kroimy , smażymy i suszymy ;) Podczas smażenia gdy
ziemniak zrobi się już mocno podpieczony ( prawie czarny) , wyrzuć go i wrzucić następną część.4.Teraz wystarczy wyłożyć wszystkie na jakiś talerzyk , posypać/ oblać czym tam macie ochotę , posprzątać w kuchni , zrobić
kawę lub
herbatę włączyć film i delektować się smakiem tradycyjnych delikatnych oponek ;)Mi wyszło tyle (odjąć to co się zjadło przy smażeniu ok. 15 sztuk ) A Wam ile wyszło ;) ?



Zaproponuję dziś inną muzyczkę niż do tej
pory ;)Żeby nie było , że jestem taki spokojny i słucham też takiej muzyki ;)Wrzucam godną polecenia nutkę klubową :PozdrawiamMichał ;)