Wykonanie
Najlepsze są pączuszki
serowe, szybkie, łatwe i świetne w smaku. Nie bez powodu, są szybką przekąską z gatunku street food w krajach azjatyckich.Takie już robiłam, zainspirowana warsztatami z Tomkiem Woźniakiem ( pączuszki
serowe - klik ).Dzisiaj postanowiłam wypróbować coś nowego, a tym nowym będzie zastosowanie
mascarpone w cieście na pączki. Mam mało czasu, już
pora na mój niedzielny trening, pączki muszą więc być szybkie i nieskomplikowane. Dzisiejszy wpis w związku z tym też jest krótki i konkretny, przechodzę do rzeczy.

Składniki: na około 18-20 sztuk małych pączków250g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej250g
serka mascarpone1/3 kubka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2
żółtka3-4 łyżki
jogurtu greckiegoszczypta
soliokoło 1l
oleju słonecznikowego, do smażenia
lukier:200g
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonu mielonego4 łyżki
mlekakonfitura morelowa, do nadziewania pączków

Jak zrobiłam:1. W misce wymieszałam
mąkę z
sodą i
solą. Dodałam rozdrobniony
serek mascarpone,
żółtka, a
potem jogurt grecki. Wymieszałam wszystko, a
potem ręką szybko wyrobiłam ciasto. Trochę podsypałam
mąką, za mocno się kleiło.2. Gotowe ciasto delikatnie rozwałkowałam na placek grubości trochę ponad 1cm i wycięłam kółka o średnicy około 7cm. Kółko rozpłaszczyłam w dłoni, nałożyłam
konfiturę morelową, moją ulubioną, a
potem zamknęłam kółko, zaklejając je dokładnie i formując pączuszka. Nie można nakładać za dużo nadzienia, bo pączki się nie dosmażą, będą surowe w środku.3. W średniej wielkości garnku rozgrzałam
olej, musi być bardzo gorący, około 180'C, smażyłam pączki, po 3-4 jednocześnie, przewracając je, aż były lekko brązowe. Wyjmowałam łyżką cedzakową na półmisek wyłożony ręcznikami papierowymi.4. Przygotowałam
lukier, czyli w kubku wymieszałam
cukier z
mlekiem i
cynamonem na gładką kremową masę. Polałam pączki lukrem.