ßßß
Cookit - przepis na Kurczak w parmezanowej panierce
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kurczak w parmezanowej panierce
Składniki
Piersi z kurczaka
Jajko
Sól
Pieprz
Parmezan
Bułka tarta
Rukola
Rzodkiewka
Dymka
Miód
Cebula
Szczypiorek
Sos chrzanowy
Chrzan
Śmietana
Ziemniak
Wykonanie
Składniki2 porcje2
piersi z kurczaka
1
jajko
sól
,
pieprz
3 łyżki tartego
parmezanu
3 łyżki
bułki tartej
Surówka:2 garście
rukoli
4
rzodkiewki
2
dymki
(
młode
cebulki
ze
szczypiorkiem
)kremowy
sos chrzanowy
: 1 łyżka tartego
chrzanu
ze słoiczka zmieszana z 2 łyżkami gęstej
śmietany
Dodatki: ok. 400 g
młodych
ziemniaków
Przygotowanie
Piersi kurczaka
pokroić na 2 - 3 części, rozbić tłuczkiem na cieńsze i równe filety, szczególnie w tych najgrubszych miejscach.W jednym głębokim talerzu roztrzepać
jajko
z
solą
i
pieprzem
. W drugim wymieszać tarty
parmezan
z
bułką tartą
.
Piersi kurczaka
maczać najpierw w
jajku
, później obtaczać w panierce z
tartej bułki
i
parmezanu
.
Kurczaka
smażyć na rozgrzanym
oleju
(minimum 1/2 cm warstwa) z dwóch stron, na złoty kolor.Podawać z ugotowanymi młodymi
ziemniakami
oraz z surówką z
rukoli
, pokrojonej na plasterki
rzodkiewki
i drobno posiekanej
dymki
wymieszanych z
sosem chrznowym
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/parmezanowa_panierka/przepis.html
Przepisy powiązane
Młode ziemniaczki z rzodkiewką, dymką i sosem chrzanowym
Kurczak w orzechach
Pierś z kurczaka z młodymi ziemniakami i mizerią
Devolay z masłem i serem
Jesienne placki ziemniaczane z dynią
Składniki powiązane (0)