ßßß Cookit - przepis na Kurczak w parmezanowej panierce

Kurczak w parmezanowej panierce

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 piersi z kurczaka
1 jajko
sól, pieprz
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
Surówka:
2 garście rukoli
4 rzodkiewki
2 dymki (młode cebulki ze szczypiorkiem)
kremowy sos chrzanowy: 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka zmieszana z 2 łyżkami gęstej śmietany
Dodatki: ok. 400 g młodych ziemniaków
Przygotowanie
Piersi kurczaka pokroić na 2 - 3 części, rozbić tłuczkiem na cieńsze i równe filety, szczególnie w tych najgrubszych miejscach.
W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajko z solą i pieprzem. W drugim wymieszać tarty parmezan z bułką tartą.
Piersi kurczaka maczać najpierw w jajku, później obtaczać w panierce z tartej bułki i parmezanu.
Kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju (minimum 1/2 cm warstwa) z dwóch stron, na złoty kolor.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami oraz z surówką z rukoli, pokrojonej na plasterki rzodkiewki i drobno posiekanej dymki wymieszanych z sosem chrznowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/parmezanowa_panierka/przepis.html