ßßß Cookit - przepis na Devolay z masłem i serem

Devolay z masłem i serem

nazwa

Wykonanie

(z puree ziemniaczane)
Skłądniki:
(na dwie porcje)
Devolay:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)
- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)
- jajko
- bułka tarta
- pieprz i sól
Puree Ziemniaczane:
- 4-5 ziemniaków
-1 duża cebula
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1.
Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)
Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz.
Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały.
Gotowe mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.
(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił na patelni ;) )
2.
Obierz ziemniaki i je ugotuj. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło i wszystko dokładnie wymieszaj.
3.
Wszystko ładnie wyłożyć na talerz. Jako surówkę proponuje , prostą i szybką. Pomidory z ogórkiem w śmietanie z odrobiną soli.
Jak po przekrojeniu Devolaya wypłynie Ci masło , a nawet "siknie" to możesz być z siebie dumny , bo Ci wyszedł , co wielu osobom nie wychodzi ;)
Pozdrawiam ;)
Michał
Źródło:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/devolay-z-masem-i-serem.html