Wykonanie
(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże
piersi z kurczaka- 2 paski
sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski
masła (6cm-1cm-0,5cm)-
jajko-
bułka tarta-
pieprz i
sólPuree Ziemniaczane:- 4-5
ziemniaków-1 duża
cebula- 2-3 łyżki
śmietany- 2 łyżki
masłaSposób przygotowania:1.
Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w
mięsie)Solimy i
pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku
masła i
sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy
mięso tak aby
masło i
ser znajdowały się w środku
mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz.Wysypać na talerzyk trochę
bułki tartej , a na drugi talerz wbić
jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte
mięso obtaczamy najpierw w
jajku a następnie w
bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa
razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały.Gotowe
mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to
pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.
(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił na patelni ;) )2.Obierz
ziemniaki i je ugotuj. Obraną
cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane
ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną
cebulę,
śmietanę i
masło i wszystko dokładnie wymieszaj.3.Wszystko ładnie wyłożyć na talerz. Jako surówkę proponuje , prostą i szybką.
Pomidory z
ogórkiem w
śmietanie z odrobiną
soli.Jak po przekrojeniu Devolaya wypłynie Ci
masło , a nawet "siknie" to możesz być z siebie dumny , bo Ci wyszedł , co wielu osobom nie wychodzi ;)Pozdrawiam ;)Michał