ßßß Cookit - przepis na Kurczak w orzechach

Kurczak w orzechach

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
300 g piersi kurczaka
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartego Parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 jajko
Surówka:
1 ogórek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 dymki (młode cebulki ze szczypiorkiem)
sos francuski
Przygotowanie
Piersi przekroić na 2 części i rozbić tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych miejscach, na ok. 1 cm filety.
Do miseczki włożyć orzechy (można je rozdrobnić w mini melakserze lub drobno posiekać na desce), dodać bułkę tartą, ser i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Piersi obtoczyć w roztrzepanym, doprawionym solą i pieprzem jajku a później dokładnie w panierce.
Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym na głębokość ok. 1 cm. Smażyć filety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Posypać natką pietruszki i podawać z kawałkami cytryny.
Surówka z ogórka z sosem francuskim: ogórka obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać posiekaną natkę, cienko pokrojone dymki (białą cebulkę i jasnozielone części szczypiorów). Składniki sosu wymieszać w miseczce i dodać so surówki, wymieszać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/orzechowa_panierka/przepis.html