Wykonanie
Składniki2 porcje300 g
piersi kurczaka4 łyżki rozdrobnionych
orzechów włoskich2 łyżki
bułki tartej2 łyżki tartego
Parmezanu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz1
jajkoSurówka:1
ogórek2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2
dymki (
młode cebulki ze
szczypiorkiem)sos francuskiPrzygotowaniePiersi przekroić na 2 części i rozbić tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych miejscach, na ok. 1 cm filety.Do miseczki włożyć
orzechy (można je rozdrobnić w mini melakserze lub drobno posiekać na desce), dodać
bułkę tartą,
ser i
natkę pietruszki. Doprawić
solą,
pieprzem i wymieszać. Piersi obtoczyć w roztrzepanym, doprawionym
solą i
pieprzem jajku a później dokładnie w panierce.Rozgrzać patelnię z
olejem roślinnym na głębokość ok. 1 cm. Smażyć filety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Posypać
natką pietruszki i podawać z kawałkami
cytryny.Surówka z
ogórka z sosem francuskim:
ogórka obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać posiekaną
natkę, cienko pokrojone
dymki (białą
cebulkę i jasnozielone części
szczypiorów). Składniki sosu wymieszać w miseczce i dodać so surówki, wymieszać.