ßßß
Potrzebujecie:6 jajek ugotowanych na twardopół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek6 rzodkiewek2 łyżki masłasól, pieprz, bułka tartamasło do smażenia (1 łyżka)Do dekoracji możecie wykorzystać:posiekany szczypiorek i natkę pietruszkirzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkachSposób przygotowania:Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka.
Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem,
Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą(oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając do talerzyka, ale ja podaję metodę na leniwych :) )
Na patelni rozpuszczamy masło, układamy jajka i smażymy pod przykryciem aż do momentu kiedy masło zbrązowieje.
Wykładamy na udekorowany talerz i gotowe - ważne, żeby podać ciepłe!
Czas przygotowania: 25 minutStopień trudności: łatweKoszt: 10 złotych