ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać :) Wszystko załatwi za nas blender :)
Potrzebujecie:
6 jajek ugotowanych na twardo
pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek
6 rzodkiewek
2 łyżki masła
sól, pieprz, bułka tarta
masło do smażenia (1 łyżka)
Do dekoracji możecie wykorzystać:
posiekany szczypiorek i natkę pietruszki
rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach
Sposób przygotowania:
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka.
Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.
Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem,
Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą
(oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając do talerzyka, ale ja podaję metodę na leniwych :) )
Na patelni rozpuszczamy masło, układamy jajka i smażymy pod przykryciem aż do momentu kiedy masło zbrązowieje.
Wykładamy na udekorowany talerz i gotowe - ważne, żeby podać ciepłe!
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: 10 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2015/04/jajka-faszerowane-wiosennie-czyli-jak.html