Wykonanie
Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na
jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać :) Wszystko załatwi za nas blender :)
![](/Data/Images/gotujzala.blogspot.com\2015_slash_04_slash_jajka-faszerowane-wiosennie-czyli-jak/l/895612993.jpg)
Potrzebujecie:6
jajek ugotowanych na twardopół
cebulki dymki +
szczypiorek z dwóch
dymek6
rzodkiewek2 łyżki
masłasól,
pieprz,
bułka tartamasło do smażenia (1 łyżka)Do dekoracji możecie wykorzystać:posiekany
szczypiorek i
natkę pietruszkirzodkiewkę,
ogórka,
pomidora i
awokado w plasterkachSposób przygotowania:
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy
żółtka z odrobiną
białka.
Szczypiorek i
rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.
Żółtka wraz ze
szczypiorkiem,
rzodkiewką,
cebulką i
masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy
solą i
pieprzem,
![](/Data/Images/gotujzala.blogspot.com\2015_slash_04_slash_jajka-faszerowane-wiosennie-czyli-jak/l/-1544940220.jpg)
Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych
białek, obsypujemy z góry
bułką tartą(oczywiście możemy wysypać
bułkę na talerzyk i obtoczyć spód
jajka dociskając do talerzyka, ale ja podaję metodę na leniwych :) )
![](/Data/Images/gotujzala.blogspot.com\2015_slash_04_slash_jajka-faszerowane-wiosennie-czyli-jak/l/-708799011.jpg)
Na patelni rozpuszczamy
masło, układamy
jajka i smażymy pod przykryciem aż do momentu kiedy
masło zbrązowieje.
![](/Data/Images/gotujzala.blogspot.com\2015_slash_04_slash_jajka-faszerowane-wiosennie-czyli-jak/l/686320549.jpg)
Wykładamy na udekorowany talerz i gotowe - ważne, żeby podać ciepłe!
![](/Data/Images/gotujzala.blogspot.com\2015_slash_04_slash_jajka-faszerowane-wiosennie-czyli-jak/l/590669437.jpg)
Czas przygotowania: 25 minutStopień trudności: łatweKoszt: 10 złotych