Wykonanie
SkładnikiPulpeciki z
kaszą:1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejgałązka
natki pietruszki1
cebula cukrowa1 ząbek
czosnku300 g mielonej
łopatki cielęcej (lub
mielonego mięsa drobiowego np.
indyka)kawałeczek
papryczki chili - opcjonalnie1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 małe
jajkosól,
pieprz,
oliwa extra vergine oraz opcjonalnie
mąka do obtoczenia (użyłam ryżowej ale może być dowolna)
Sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów lub 600 g świeżych
pomidorówszklanka listków
bazyliiWarzywne spgahetti:1
marchewka1
cukinia (ok. 300 g)PrzygotowaniePulpeciki z
kaszą:Ugotowaną
kaszę jaglaną włożyć do pojemnika rozdrabniacza lub melaksera. Dodać
natkę pietruszki i rozmiksować. Następnie dodać zeszkloną na łyżce
oliwy, pokrojoną w kosteczkę
cebulę razem z pokrojonym
czosnkiem.Dodać
mielone mięso,
sól,
pieprz,
paprykę świeżą i w proszku, wszystko zmiksować rozdrabniaczem (ale nie blenderem ręcznym!). Jeśli nie mamy rozdrabniacza mieszamy po prostu łyżką lub dłonią
mięso z resztą składników. Połączyć z
jajkiem.Z powstałej masy
mięsnej uformować małe kuleczki (masa może być miękka) i ułożyć je na desce, można obtoczyć w
mące. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki
oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
Sos pomidorowy:Do garnka włożyć
pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru, można też wlać trochę
białego wina lub użyć
ziół prowansalskich. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować blenderem z połową
bazylii. Jeśli
sos jest za rzadki można go jeszcze trochę pogotować bez przykrycia, jeśli za gęsty - można dodać trochę
bulionu,
wina,
wody.Warzywne spaghetti:
Marchewkę obrać,
cukinię przyciąć na końcach. Zagotować osoloną
wodę w garnku z dodatkiem łyżeczki
cukru. Warzywa "obrać" specjalną obieraczką do julienne, najpierw wrzucić do wrzątku
marchewkę i gotować ją przez minutę, następnie dodać
cukinię i po kilku sekundach odcedzić. Doprawić
solą i
pieprzem, skropić
oliwą.Do
sosu pomidorowego włożyć podsmażone pulpeciki i gotować przez około 8 minut raz przewracając. Na talerze wyłożyć
makaron, dodać pulpeciki, polać sosem, posypać porwaną
bazylią.WskazówkiZamiast warzywnego spaghetti można ugotować zwykły
makaron.