ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Pulpeciki z kaszą:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
gałązka natki pietruszki
1 cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
300 g mielonej łopatki cielęcej (lub mielonego mięsa drobiowego np. indyka)
kawałeczek papryczki chili - opcjonalnie
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 małe jajko
sól, pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia (użyłam ryżowej ale może być dowolna)
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
szklanka listków bazylii
Warzywne spgahetti:
1 marchewka
1 cukinia (ok. 300 g)
Przygotowanie
Pulpeciki z kaszą:
Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do pojemnika rozdrabniacza lub melaksera. Dodać natkę pietruszki i rozmiksować. Następnie dodać zeszkloną na łyżce oliwy, pokrojoną w kosteczkę cebulę razem z pokrojonym czosnkiem.
Dodać mielone mięso, sól, pieprz, paprykę świeżą i w proszku, wszystko zmiksować rozdrabniaczem (ale nie blenderem ręcznym!). Jeśli nie mamy rozdrabniacza mieszamy po prostu łyżką lub dłonią mięso z resztą składników. Połączyć z jajkiem.
Z powstałej masy mięsnej uformować małe kuleczki (masa może być miękka) i ułożyć je na desce, można obtoczyć w mące. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
Sos pomidorowy:
Do garnka włożyć pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, można też wlać trochę białego wina lub użyć ziół prowansalskich. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować blenderem z połową bazylii. Jeśli sos jest za rzadki można go jeszcze trochę pogotować bez przykrycia, jeśli za gęsty - można dodać trochę bulionu, wina, wody.
Warzywne spaghetti:
Marchewkę obrać, cukinię przyciąć na końcach. Zagotować osoloną wodę w garnku z dodatkiem łyżeczki cukru. Warzywa "obrać" specjalną obieraczką do julienne, najpierw wrzucić do wrzątku marchewkę i gotować ją przez minutę, następnie dodać cukinię i po kilku sekundach odcedzić. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
Do sosu pomidorowego włożyć podsmażone pulpeciki i gotować przez około 8 minut raz przewracając. Na talerze wyłożyć makaron, dodać pulpeciki, polać sosem, posypać porwaną bazylią.
Wskazówki
Zamiast warzywnego spaghetti można ugotować zwykły makaron.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/cielecina/pulpeciki_w_sosie_pomidorowym/przepis.html