Wykonanie
Składniki1 szklanka
rodzynek1 szklanka
suszonej żurawiny10 suszonych
śliwek, pokrojonych w kosteczkę1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
płatków migdałów, pokruszonych3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej
czekoladyDo namoczenia
bakalii:2/3 szklanki
brandy lub 2/3 szklanki (łącznie)
brandy,
likieru pomarańczowego i grappymoże być 2/3 szklanki
soku pomarańczowego, samego lub z dodatkiem jakiegoś
alkoholuDodatki:3 łyżki
dżemu pomarańczowego2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu lub
przyprawy piernikowej1
cukier wanilinowy (16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegooraz:2 szklanki
mąki razowej (użyłam pół na pół orkiszowej razowej 1850 i pszennej 850)1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)1/2 szklanki
cukru (użyłam trzcinowego)2 płaskie łyżeczki
sody3
jajka100 g
masła (roztopionego) lub 50 g
masła i 50 g
oliwy extra verginePolewa:100 g
białej czekolady1/4 szklanki
suszonej żurawinykilka łyżek
mleka1 łyżka
likieru pomarańczowego (niekoniecznie)PrzygotowanieNajpierw przygotować
bakalie: do garnka wlać
alkohol i/lub
sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie
bakalie oprócz
czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia, w międzyczasie przemieszać i docisnąć.Dodać dodatki:
dżem pomarańczowy,
miód,
cynamon,
wanilię, wymieszać. Dodać
czekoladę i odstawić.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm (mierzoną po dnie) o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.Do dużej miski wsypać
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę, wymieszać.
Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym
masłem, następnie wlać do
bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.Polewa : w rondelku roztopić
czekoladę ciągle mieszając na malutkim ogniu, odstawić z ognia, dodać
żurawinę i
likier, wymieszać. Wlewać stopniowo (po łyżce)
mleko mieszając aż powstanie gładka polewa. Polać po cieście (można odczekać aż polewa zacznie gęstnieć). Polewa zastyga całkowicie po około 3 godzinach.WskazówkiAby keks miał odpowiednią wilgotność po upieczeniu (nie był np. za suchy) najlepiej używać mąk o podobnych typach jak podano w przepisie.
