Wykonanie

Gdy na święta zrobiłam taki keks z
mąki razowej ( klik ), z ogromną ilością
bakali i
czekoladą wszyscy zachwalali ten wypiek. Do końca nie byłam zadowolona z tego wypieku, bo po pierwsze ciasto piekło się bardzo długo ( dużo dłużej niż było w przepisie ), było dla mnie za ciężkie, a po trzecie polewa z
białej czekolady była za gęsta, przez moje zapomnienie bo nie dodałam
mleka. Ogólnie wypiek był udany, ale wiedziałam, że w wolnym czasie jeszcze raz upiekę to ciasto z małymi moimi modyfikacjami. I oto wczoraj powstało. Po świętach zostało sporo
bakali, więc akurat się przydały.Oto mój przepis:1 szklanka
rodzynek1 szklanka
suszonej żurawiny20 suszonych
śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
płatków migdałowych w całości1 opakowanie mieszanki bakaliowej do keksu50 g drobno posiekanej ciemnej
czekolady ( 70 lub 90 %
kakao )Do namoczenia
bakalii użyłam 2/3 szklanki
brandy i ok 200 ml świeżego soku z
pomarańczy.dodatki:3 - 4 bardzo pełne łyżki
dżemu pomarańczowego, najlepiej własnej roboty ( tu przepis )2 łyżki
miodu wielokwiatowego płynnego1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1
cukier waniliowy ( 16 g )oraz:2 szklanki
mąki razowej ( użyłam pół na pół orkiszowej razowej 2000 i pszennej razowej 850 )1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych ( koniecznie błyskawicznych! )1/2 szklanki
cukru trzcinowego2 płaskie łyżeczki
sody3
jajka50 - 60 g
oliwy extra verginePrzygotowanie:Do garnka wlałam
alkohol i
sok pomarańczowy i podgrzałam. Gdy był gorący odstawiłam z ognia i dodałam wszystkie
bakalie oprócz
czekolady. Wymieszałam i odstawiłam do nasączenia.Dodatki:
dżem pomarańczowy,
miód,
cynamon,
cukier waniliowy wymieszałam, dodałam
czekoladę i odstawiłam.Piekarnik nagrzałam do 175 stopni, przygotowałam formę keksową.Do dużej miski wsypałam
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę i wymieszałam.Roztrzepane
jajka wymieszałam z
oliwą, następnie wlałam do
bakalii i wymieszałam. Wszystko dodałam do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników.Przełożyłam do przygotowanej formy ( z tej porcji wyszły mi dwa keksy, na pewno można upiec jeden wielki, ale ja wolałam wersje mniejsze :) ) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na kratkę do środkowej części. Piekłam 45 minut ( podczas pieczenia nie otwierać piekarnika! ), po upieczeniu dokładnie ostudziłam.Polewa:W kąpieli
wodnej roztopiłam
czekoladę, odstawiłam, dodałam
suszoną żurawinę i stopniowo wlałam 2 łyżki
mleka mieszając, aż powstała gładka polewa. Polałam po cieście.



Polecam kawałek takiego keksu na szybkie śniadanie do
kawy lub na podwieczorek :)).