ßßß
Gdy na święta zrobiłam taki keks z mąki razowej ( klik ), z ogromną ilością bakali i czekoladą wszyscy zachwalali ten wypiek. Do końca nie byłam zadowolona z tego wypieku, bo po pierwsze ciasto piekło się bardzo długo ( dużo dłużej niż było w przepisie ), było dla mnie za ciężkie, a po trzecie polewa z białej czekolady była za gęsta, przez moje zapomnienie bo nie dodałam mleka. Ogólnie wypiek był udany, ale wiedziałam, że w wolnym czasie jeszcze raz upiekę to ciasto z małymi moimi modyfikacjami. I oto wczoraj powstało. Po świętach zostało sporo bakali, więc akurat się przydały.Oto mój przepis:1 szklanka rodzynek1 szklanka suszonej żurawiny20 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki płatków migdałowych w całości1 opakowanie mieszanki bakaliowej do keksu50 g drobno posiekanej ciemnej czekolady ( 70 lub 90 % kakao )Do namoczenia bakalii użyłam 2/3 szklanki brandy i ok 200 ml świeżego soku z pomarańczy.dodatki:3 - 4 bardzo pełne łyżki dżemu pomarańczowego, najlepiej własnej roboty ( tu przepis )2 łyżki miodu wielokwiatowego płynnego1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 cukier waniliowy ( 16 g )oraz:2 szklanki mąki razowej ( użyłam pół na pół orkiszowej razowej 2000 i pszennej razowej 850 )1 i 1/2 szklanki płatków owsianych ( koniecznie błyskawicznych! )1/2 szklanki cukru trzcinowego2 płaskie łyżeczki sody3 jajka50 - 60 g oliwy extra verginePrzygotowanie:Do garnka wlałam alkohol i sok pomarańczowy i podgrzałam. Gdy był gorący odstawiłam z ognia i dodałam wszystkie bakalie oprócz czekolady. Wymieszałam i odstawiłam do nasączenia.Dodatki: dżem pomarańczowy, miód, cynamon, cukier waniliowy wymieszałam, dodałam czekoladę i odstawiłam.Piekarnik nagrzałam do 175 stopni, przygotowałam formę keksową.Do dużej miski wsypałam mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i wymieszałam.Roztrzepane jajka wymieszałam z oliwą, następnie wlałam do bakalii i wymieszałam. Wszystko dodałam do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników.Przełożyłam do przygotowanej formy ( z tej porcji wyszły mi dwa keksy, na pewno można upiec jeden wielki, ale ja wolałam wersje mniejsze :) ) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na kratkę do środkowej części. Piekłam 45 minut ( podczas pieczenia nie otwierać piekarnika! ), po upieczeniu dokładnie ostudziłam.Polewa:W kąpieli wodnej roztopiłam czekoladę, odstawiłam, dodałam suszoną żurawinę i stopniowo wlałam 2 łyżki mleka mieszając, aż powstała gładka polewa. Polałam po cieście.

Polecam kawałek takiego keksu na szybkie śniadanie do kawy lub na podwieczorek :)).