Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu Asi ( kilk ). Robi się go bardzo łatwo . Jest p ełen
bakali, bardzo zdrowy, bo r obiony z
mąki razowej, a dzięki
piernikowym przyprawom smakuje jak piernik :).Poniżej przepis i składniki jak ja przygotowałam ten keks:1 szklanka
rodzynek1 szklanka
suszonej żurawiny10 suszonych
śliwek, pokrojonych w kosteczkę1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
płatków migdałów pokruszonych3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 g drobno posiekanej
gorzkiej czekoladyDo namoczenia
bakali użyłam 2/3 szklanki
brandy.Pozostałe składniki:3 łyżki
dżemu pomarańczowego2 łyżki
miodu płynnego1/2 łyżeczki
przyprawy piernikowej1
cukier waniliowy ( 16 g )oraz2 szklanki
mąki razowej ( ja użyłam orkiszowej razowej 2000 i pszennej 850 )1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
cukru trzcinowego2 płaskie łyżeczki
sody3
jajka100g
masła roztopionegoSposób wykonania:1. Przygotowane
bakalie ( oprócz
czekolady ) zalałam podgrzanym
alkoholem, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do nasączenia ( w
między czasie przemieszałam i docisnęłam ).2.
Dżem pomarańczowy,
miód,
cynamon,
wanilię, wymieszałam, dodałam posiekaną
czekoladę i odstawiłam.3. Do dużej miski wsypałam
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę i wszystko razem wymieszałam.4.
Jajka roztrzepałam i połączyłam z roztopionym
masłem, dodałam
bakalie i wymieszałam, a następnie wlałam do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników.5. Przygotowaną masę przelałam do formy keksowej ( 9 cm x 27 cm , mierzona po dnie i wysokość foremki 8 cm. ).6. Piekłam 55 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studziłam na kratce.Polewa:100 g
białej czekolady, 1/4 szklanki
suszonej żurawiny, kilka łyżek
mlekaC
zekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej, dodałam
żurawinę i wymieszałam. Niestety przez małe zagapienie zapomniałam dodać kilka łyżek
mleka i moja polewa wyszła dosyć gęsta. Dziwiłam się nawet trochę jak dekorowałam nią wierzch ciasta, dopiero później zobaczyłam, że gapa zapomniałam o
mleku, ale nic to, zdarza się najlepszemu :). Ogólnie ciasto wyszło bardzo dobre, mięsiste i wilgotne, no i o wiele zdrowsze od tradycyjnych z białej
mąki i
cukru. Polecam przepis Asi :).
