ßßß Cookit - przepis na Keks razowy z suszonymi śliwkami i czekoladą.

Keks razowy z suszonymi śliwkami i czekoladą.

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu Asi ( kilk ). Robi się go bardzo łatwo . Jest p ełen bakali, bardzo zdrowy, bo r obiony z mąki razowej, a dzięki piernikowym przyprawom smakuje jak piernik :).
Poniżej przepis i składniki jak ja przygotowałam ten keks:
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałów pokruszonych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Do namoczenia bakali użyłam 2/3 szklanki brandy.
Pozostałe składniki:
3 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki miodu płynnego
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 cukier waniliowy ( 16 g )
oraz
2 szklanki mąki razowej ( ja użyłam orkiszowej razowej 2000 i pszennej 850 )
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka
100g masła roztopionego
Sposób wykonania:
1. Przygotowane bakalie ( oprócz czekolady ) zalałam podgrzanym alkoholem, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do nasączenia ( w między czasie przemieszałam i docisnęłam ).
2. Dżem pomarańczowy, miód, cynamon, wanilię, wymieszałam, dodałam posiekaną czekoladę i odstawiłam.
3. Do dużej miski wsypałam mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i wszystko razem wymieszałam.
4. Jajka roztrzepałam i połączyłam z roztopionym masłem, dodałam bakalie i wymieszałam, a następnie wlałam do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników.
5. Przygotowaną masę przelałam do formy keksowej ( 9 cm x 27 cm , mierzona po dnie i wysokość foremki 8 cm. ).
6. Piekłam 55 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studziłam na kratce.
Polewa:
100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka
C zekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam żurawinę i wymieszałam. Niestety przez małe zagapienie zapomniałam dodać kilka łyżek mleka i moja polewa wyszła dosyć gęsta. Dziwiłam się nawet trochę jak dekorowałam nią wierzch ciasta, dopiero później zobaczyłam, że gapa zapomniałam o mleku, ale nic to, zdarza się najlepszemu :). Ogólnie ciasto wyszło bardzo dobre, mięsiste i wilgotne, no i o wiele zdrowsze od tradycyjnych z białej mąki i cukru. Polecam przepis Asi :).
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/keks-razowy-z-suszonymi-sliwkami-i.html