Wykonanie
Składniki20 sztuk1 szklanka z górką
mąki razowej (typ 1850 pszennej lub orkiszowej)1/2 szklanki z górką
płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki mielonych
migdałów (lub
orzechów)1/2 szklanki
cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)1 łyżka
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sodyszczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonu lub 1 łyżeczka
przyprawy piernikowej100 g
masła, miękkiego lub roztopionego i ostudzonego1 pełna łyżka
miodu1/2 szklanki
powideł śliwkowych1 duże
jajko100 - 150 g ciemnej
czekolady, pokrojonej w kosteczkęPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać
mąkę,
płatki owsiane, mielone
migdały,
cukier,
cukier wanilinowy,
kakao,
sodę,
sól i
cynamon lub
przyprawę piernikową. Wymieszać.W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać miękkie lub roztopione
masło z
miodem, powidłami i
jajkiem. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z
czekoladą.Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykorzystać połowę masy). Wstawić do piekarnika i piec przez około 13 - 15 minut (
ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, po ostygnięciu odpowiednio zastygną). Upiec podobnie drugą partię
ciasteczek. Studzić na metalowej kratce.