ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowo-cynamonowa z orzechami

Babka czekoladowo-cynamonowa z orzechami

nazwa

Wykonanie

Cudowna pyszna świąteczna babka. Cynamon, orzechy, powidła śliwkowe - czy może być lepsze połączenie? Babka wychodzi mega delikatna, wilgotna, po prostu pyszna. Przepis Ewy Wachowicz znaleziony na blogu Magda Kucharzy . Polecam Wam i to baaaardzo :)
Składniki:
1 szkl. cukru
250g masła
4 jajka
1/2 szkl letniego mleka
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
2 garście posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
polewa:
120g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i kakao. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, połowę mąki, mleko i drugą połowę mąki. Dokładnie zmiksować. Dodać dżem i orzechy i zmiksować raz jeszcze. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej z kominem (20cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić na kratce.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Polewą polać babkę i dowolnie udekorować. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/12/babka-czekoladowo-cynamonowa-z-orzechami.html