Cudowna pyszna świąteczna babka. Cynamon, orzechy, powidła śliwkowe - czy może być lepsze połączenie? Babka wychodzi mega delikatna, wilgotna, po prostu pyszna. Przepis Ewy Wachowicz znaleziony na blogu Magda Kucharzy . Polecam Wam i to baaaardzo :)Składniki:1 szkl. cukru250g masła4 jajka1/2 szkl letniego mleka2 szkl mąki pszennej2 łyżeczki sody2 łyżeczki kakao2 łyżeczki cynamonu3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych2 garście posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)polewa:120g czekolady mlecznej2 łyżki mlekaMąkę wymieszać z sodą, cynamonem i kakao. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, połowę mąki, mleko i drugą połowę mąki. Dokładnie zmiksować. Dodać dżem i orzechy i zmiksować raz jeszcze. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej z kominem (20cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić na kratce.Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Polewą polać babkę i dowolnie udekorować. Smacznego :)