Wykonanie

Wilgotne ciasto
czekoladowe z dużą ilością
powideł śliwkowych i rozgrzewającego
cynamonu :).Idealnie wspomaga przy takiej niewiosennej pogodzie.Skoro aura mnie nas nie rozpieszcza, można czuć się usprawiedliwionym sięgając po kolejny kawałek czekoladowej rozkoszy. :)Składniki na małą formę (20x20 cm):80 g
masła1/2 słoiczka
powideł śliwkowych1
jajko100 g
brązowego cukru1/2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejDodatkowo:50 ml
śmietanki 18%1 łyżka
kakao2 łyżki
cukru1 łyżeczka
masła
Wykonanie:
Masło razem z powidłami ucieramy na gładką i jednolitą masę. Do masy dodajemy
jajko ,
cukier i miksujemy do połączenia składników partiami dodając
mleko.
Mąkę przesiewamy z
sodą,
kakao i
cynamonem i stopniowo łączymy z masą.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w piekarniku nastawionym na 150 stopni przez 30 minut.

Przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy
śmietankę, dodajemy
kakao i
cukier, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło, mieszamy. Gotową polewą oblewamy gorące jeszcze ciasto.Smacznego! ;)Chocoholiczka
