Wykonanie
Dziś pierwszy dzień grudnia, więc śmiało
mogę zacząć mój "Miesiąc z zimowymi wypiekami". Wiele z Was już prosiło mnie bym zaczęła wrzucać przepisy na święta a więc jest i on.
Będę się starać wrzucać coś kilka
razy w tygodniu by
mieć dla Was dużą pule pomysłów. Dziś prezentuje Wam tradycyjny, aromatyczny piernik przekładany
powidłem śliwkowym i polany
czekoladą. Zapach przy pieczeniu jest nieziemski. Brakowało mi tylko śniegu i świątecznych piosenek. Piernik może być zrobiony na ostatnią chwilę. Jest szybki, prosty ale pyszny.To co zabieramy się do pracy bo święta już tuż tuż ...Składniki na piernik:125 g
masła,1 szklanka
cukru brązowego,2 łyżki
miodu,2 czubate łyżki
powidła śliwkowego,4 łyżeczki
przyprawy do piernika lub korzennej,1 łyżeczka
cynamonu,2 czubate łyżki
kakao,2 łyżeczki
sody oczyszczonej,250 ml
mleka,2
jajka,2 szklanki
mąki pszennej,W dużym garnku rozpuszczamy
masło z
cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy
miód, powidło,
przyprawę do piernika,
cynamon,
kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę i dodajemy
sodę, a następnie
mleko z roztrzepanymi
jajkami. Masa powinna się spienić ale mimo to musimy energicznie mieszać. Na sam koniec dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą kuchenna.Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być rzadka.Piernika pieczemy w 175°C przez 50 minut.Upieczonego piernika pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Zimnego piernika dzielimy na dwa blaty i smarujemy powidłem, szczególnie pośrodku. Na wierzchu możemy polać
czekoladą ale to już według uznania.Kto już poczuł świąteczny klimat?!Wszystkie "zimowe wypieki" znajdziecie pod tą etykietką: KLIKSmacznego!