ßßß Cookit - przepis na Szybkie pierniczki nie wymagające leżakowania (pierniczki dla spóźnialskich)

Szybkie pierniczki nie wymagające leżakowania (pierniczki dla spóźnialskich)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was pierniczki. Jeśli nie mieliście wcześniej czasu, aby je upiec, nic straconego. Pierniczki z tego przepisu nie muszą leżakować przez kilka tygodni. Są równie smacznie, lekko miękkie i długo zachowują świeżość. Moje mają już tydzień i smakują tak doskonale, jak wprost po upieczeniu. :)
Składniki:
(przepis od pomysłowepieczenie)
200 g mąki pszennej ( + trochę do podsypania )
1 duże jajko
50 g brązowego cukru
25 g cukru białego
25 ml miodu
3/4 stołowej łyżki powideł śliwkowych
50 g masła
1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika (kupnej 2 łyżeczki )
pół stołowej łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
W małym garnku roztapiamy masło z miodem i powidłami. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy razem z sodą i kakao. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz przyprawę do piernika. Mokre składniki wlewamy do suchych. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto będzie dość klejące, ale staramy się nie dosypywać mąki. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na placek o grubości około 8 mm (można podsypywać ciasto i wałek mąką jeśli bardzo będzie się kleiło). Z ciasta wycinamy dowolne kształty, pierniczki układamy w małych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Pieczemy około 10 minut. Pierniczki po upieczeniu są bardzo miękkie, gdy wystygną, lekko twardnieją. Ostudzone pierniczki dekorujemy wedle uznania. Gdy dekoracja zastygnie przechowujemy je w szczelnym pojemniku/metalowej puszce z kawałkiem ukrojonego jabłka, które wymieniamy co kilka dni. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/12/szybkie-pierniczki-nie-wymagajace.html