Wykonanie
Kostka piernikowa domino to moje ulubione pierniczki zaraz po L ekbuchen, które prezentowałam Wam w zeszłym roku.Kostka piernikowa domino jak sama nazwa wskazuje to kosteczki piernikowe przełożone marcepanem i pyszną
konfiturą morelową oblane
czekoladą. Pierniczki są na jeden, dwa kęsy. Bardzo aromatyczne i piernikowe.Gorąco polecam!!
Kostka piernikowa domino120g
miodu1 łyżka
brązowego cukru60g
masła1
jajo150g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
kakao1,5 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika (tutaj)słoiczek
dżemu morelowego1
galaretka morelowamasa marcepanowadodatkowo:glazura czekoladowa lub
czekolada roztopiona w kąpieli
wodnej z dodatkiem
oleju w proporcji 120g
czekolady i 1 łyżka
olejuW garnuszku z grubym dnem umieścić
miód,
cukier,
masło i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.Mieszankę lekko przestudzić.
Mąkę,
sodę,
kakao i
przyprawę przesiać, dodać do nich
jajko i ciepłą mieszankę – całość zmiksować.Formę o wymiarach 23x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić ciasto, wyrównać i piec 15 -20minut w temperaturze 175°C.Upieczony i ostudzony piernik przekroić na 3 części a następnie każdą z nich wzdłuż na połowę.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej
wody i wymieszać z
dżemem morelowym – odstawić do lekkiego stężenia.Połowę tężejącej pomady morelowej wyłożyć na dolny blat piernikowy.Masę marcepanową rozwałkować (podsypując
cukrem pudrem) na wielkość blatu piernikowego.Na pomadę
morelową wyłożyć rozwałkowany marcepan.Na marcepan wyłożyć drugą połowę pomady morelowej, którą przykryć blatem piernikowym.Całość odstawić do lodówki na noc.Po tym czasie placek pokroić na kwadraty.Piernikowe kwadraty nabijać na patyczki do szaszłyków i zanurzać w
polewie czekoladowej – odkładać do zastygnięcia i odcieknięcia na kratkę.Smacznego!!