ßßß
Kostka piernikowa domino120g miodu1 łyżka brązowego cukru60g masła1 jajo150g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki kakao1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (tutaj)słoiczek dżemu morelowego1 galaretka morelowamasa marcepanowadodatkowo:glazura czekoladowa lub czekolada roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju w proporcji 120g czekolady i 1 łyżka olejuW garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier, masło i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.Mieszankę lekko przestudzić.Mąkę, sodę, kakao i przyprawę przesiać, dodać do nich jajko i ciepłą mieszankę – całość zmiksować.Formę o wymiarach 23x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić ciasto, wyrównać i piec 15 -20minut w temperaturze 175°C.Upieczony i ostudzony piernik przekroić na 3 części a następnie każdą z nich wzdłuż na połowę.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wymieszać z dżemem morelowym – odstawić do lekkiego stężenia.Połowę tężejącej pomady morelowej wyłożyć na dolny blat piernikowy.Masę marcepanową rozwałkować (podsypując cukrem pudrem) na wielkość blatu piernikowego.Na pomadę morelową wyłożyć rozwałkowany marcepan.Na marcepan wyłożyć drugą połowę pomady morelowej, którą przykryć blatem piernikowym.Całość odstawić do lodówki na noc.Po tym czasie placek pokroić na kwadraty.Piernikowe kwadraty nabijać na patyczki do szaszłyków i zanurzać w polewie czekoladowej – odkładać do zastygnięcia i odcieknięcia na kratkę.Smacznego!!
