Wykonanie
Uwielbiam świąteczne przygotowania... To pozytywne zamieszanie, poczucie, że jeszcze tyle pozostało do zrobienia i te rodzące się na każdym kroku kolejne pomysły, co jeszcze możnaby przygotować... Ten rok nie jest dla mnie łaskawy i czasu jakoś mi brak. Jest to jednak świetna okazja, by potestować przepisy na potrawy, które nie wymagają dużo pracy, które można przygotować prawie na ostatnią chwilę... Takie są też te pierniczki - możesz je upiec tydzień wcześniej, a możesz dzień przed wigilią... Będą tak samo smaczne :) Potwierdzam to ja i Dorota :)
Składniki:1/4 szkl.
miodu80 g
masła1/2 szkl.
cukru pudru1
jajko2 1/4 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka domowej
przyprawy do piernika lub opakowanie gotowej1 łyżeczka
kakaoSposób przygotowania:
Miód i
masło podgrzej w garnuszku i ostudź. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj łyżką, a następnie chwilę wyrabiaj ręcznie.Wałkuj na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując
mąką. Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 st.