ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Pamiętam, jak kiedyś z Babcią robiłyśmy pierniki według jakiegoś starego przepisu pra pra babci. W zeszycie zapisane były jednostki miar, o których żadna z nas nie słyszała i szukałam w internecie jak to przeliczyć. Pierniki wyszły pyszne, ale jak stwardniały - tak już zostało i nawet po miesiącu były jak skała. Moje nie są z tamtego przepisu, są z innego i w smaku wyszły rewelacyjne.
Pierników jest dużo, mimo, że zrobiłam z połowy porcji. Jeśli szukacie prostego przepisu na najlepsze pierniki - oto on!
Potrzebujemy:
800 g mąki pszennej (ja musiałam dodać trochę pełnoziarnistej, zabrakło mi pszennej)
360 g miodu
150 g cukru pudru
200 g masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100 g przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
Masło roztapiamy z miodem i odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, cukier i sodę oraz kakao. Na środku kopca robimy dziurkę i wbijamy jajko. Mieszamy łyżką, następnie wlewamy ostudzone masło z miodem i dalej mieszamy - do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy (jeśli będą cienkie - dłużej pozostaną chrupiące, natomiast gdy zrobimy grubsze - będą bardziej miękkie i puszyste). Wycinamy foremką. Pieczemy w 180 stopniach - małe kształty przez 8 minut, duże przez 10 minut.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, po dwóch tygodniach będą idealne:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/absolutnie-najlepsze-pierniczki.html