ßßß
Potrzebujemy:800 g mąki pszennej (ja musiałam dodać trochę pełnoziarnistej, zabrakło mi pszennej)360 g miodu150 g cukru pudru200 g masła2 jajka2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej100 g przyprawy do piernika1 łyżka kakaoMasło roztapiamy z miodem i odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, cukier i sodę oraz kakao. Na środku kopca robimy dziurkę i wbijamy jajko. Mieszamy łyżką, następnie wlewamy ostudzone masło z miodem i dalej mieszamy - do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy (jeśli będą cienkie - dłużej pozostaną chrupiące, natomiast gdy zrobimy grubsze - będą bardziej miękkie i puszyste). Wycinamy foremką. Pieczemy w 180 stopniach - małe kształty przez 8 minut, duże przez 10 minut.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, po dwóch tygodniach będą idealne:)