ßßß Cookit - przepis na babka "Cud" Ewy Wachowicz

babka "Cud" Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Wilgotna, pachnąca cynamonem, nie przysparzająca problemów z obróbką, po prostu pyszna i szybka przekąska do kawusi :)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1 i 1/3 szklanki cukru
2,5 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki cynamonu (dałam 3/4 łyżeczki)
200 gram miękkiego masła
4 jaja
0,5 szklanki mleka
3 łyżki dżemu kwaskowatego (dałam moje powidła śliwkowe niskosłodzone, dostępne w zakładce "Przetwory")
garść orzechów włoskich (nie miałam)
1,5 garści rodzynek na pół z żurawiną suszoną
150 gram czekolady (dałam gorzką) + 2 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować. Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Ja dodałam rodzynki i żurawinę (nie sparzałam ich ani nie obtaczałam w mące). Babkę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.
Ja najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodałam mocno ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/babka-cud-ewy-wachowicz.html