Wykonanie
Wilgotna, pachnąca
cynamonem, nie przysparzająca problemów z obróbką, po prostu pyszna i szybka przekąska do kawusi :)

2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody1 i 1/3 szklanki
cukru2,5 łyżeczki ciemnego
kakao2 łyżeczki
cynamonu (dałam 3/4 łyżeczki)200 gram miękkiego
masła4
jaja0,5 szklanki
mleka3 łyżki
dżemu kwaskowatego (dałam moje
powidła śliwkowe niskosłodzone, dostępne w zakładce "
Przetwory")garść
orzechów włoskich (nie miałam)1,5 garści
rodzynek na pół z
żurawiną suszoną150 gram
czekolady (dałam gorzką) + 2 łyżki
mlekaMasło utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać połowę
mąki wymieszanej z
sodą,
kakao i
cynamonem i
mleko, zmiksować. Dodać resztę
mąki i
dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z
białek, delikatnie wmieszać szpatułką.
Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Ja dodałam
rodzynki i
żurawinę (nie sparzałam ich ani nie obtaczałam w
mące). Babkę wlać do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą lub
kaszą manną formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami
mleka i polać wystudzone ciasto.Ja najpierw rozpuściłam
czekoladę w kąpieli
wodnej, następnie dodałam mocno ciepłe
mleko i dokładnie wymieszałam.
