ßßß
2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki sody1 i 1/3 szklanki cukru2,5 łyżeczki ciemnego kakao2 łyżeczki cynamonu (dałam 3/4 łyżeczki)200 gram miękkiego masła4 jaja0,5 szklanki mleka3 łyżki dżemu kwaskowatego (dałam moje powidła śliwkowe niskosłodzone, dostępne w zakładce "Przetwory")garść orzechów włoskich (nie miałam)1,5 garści rodzynek na pół z żurawiną suszoną150 gram czekolady (dałam gorzką) + 2 łyżki mlekaMasło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować. Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Ja dodałam rodzynki i żurawinę (nie sparzałam ich ani nie obtaczałam w mące). Babkę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach.Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.Ja najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodałam mocno ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam.