Wykonanie
Najlepszy i basta !
Jadłam dziesiątki różnych kombinacji, lecz ta (niemal 30 letnia) jest po prostu the best ! wilgotny, mocno
kakaowy, z moją
polewą czekoladową jest idealny i nie ma szans, żeby nie wyszedł :)

125 gram
masła3
jaja2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
powideł śliwkowych (koniecznie, żadnych
dżemów,
marmolad itd)1 pełna szklanka
cukru1 kopiasta łyżeczka
sody1 szklanka
mleka5 kopiastych łyżeczek ciemnego
kakaodowolna dekoracja ( u mnie
polewa czekoladowa)ewentualnie sparzone przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzone
rodzynkiMleko zagotować z
cukrem,
kakao,
masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić.Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła,
mąkę wymieszaną z
sodą,
żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.Z
białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone
rodzynki.Formę keksową, u mnie o wymiarach 27x12 wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać
cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta
ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.

