ßßß
125 gram masła3 jaja2 szklanki mąki pszennej5 łyżek powideł śliwkowych (koniecznie, żadnych dżemów, marmolad itd)1 pełna szklanka cukru1 kopiasta łyżeczka sody1 szklanka mleka5 kopiastych łyżeczek ciemnego kakaodowolna dekoracja ( u mnie polewa czekoladowa)ewentualnie sparzone przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzone rodzynkiMleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić.Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki.Formę keksową, u mnie o wymiarach 27x12 wysmarować masłem, wysypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.
