Wykonanie
Składniki100 g
masła2 łyżki
kakao2 łyżki
przyprawy piernikowej2 łyżki
miodu250 ml
mleka3
jajka200 g
mąki200 g
cukru1 i 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaOraz250 g
powideł śliwkowych lub
dżemu z czarnej porzeczkipolewa: 100 g
czekolady deserowej + 50 g
masłaorzechy pekan, włoskie,
suszone śliwkiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pokrojone
masło włożyć do rondelka, dodać
kakao,
przyprawę piernikową,
miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać
mleko i wymieszać, następnie dodać
jajka i rozmieszać rózgą.Do czystej miski wsypać
mąkę, dodać
cukier,
sodę i
proszek do pieczenia, wymiesza. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.Masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut (do suchego patyczka).Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą: w garnuszku roztapiać na małym ogniu ciągle mieszając połamaną na kosteczki
czekoladę i pokrojone
masło. Udekorować
orzechami lub
suszonymi śliwkami. Przechowywać w pojemniku na ciasto.