ßßß
Ciasto typowo jesienne: miód, orzechy, powidła. Bardzo lubię wypieki z warstwą orzechów w miodzie na wierzchu, zwłaszcza te przełożone jeszcze dodatkowo kremem. To ciasto nadaje się do długiego przechowywania, ale jeśli użyjecie prawdziwego miodu to ciasto upieczcie kilka dni przed podaniem, bo będzie bardzo twarde. Ja upiekłam je we wtorek a w piątek było jeszcze ciut twarde. Ciasto na miodzie sztucznym nie będzie wymagało tak długiego leżakowania.*mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić)Składniki: na ciasto:600 g mąki2 jajka3 łyżki miodu70 g masłaszklanka cukru1,5 łyżeczki sodyłyżka mleka na masę orzechową:250 g orzechów włoskich100 g masłałyżka miodu1/2 szklanki cukru na krem:500 ml mleka4 łyżki kaszy manny2 łyżki cukru200 g masłałyżka kakaosłoiczek powideł śliwkowychPrzygotować blaty miodowe: masło i miód zagotować, wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać. Sodę rozpuścić w mleku. Do jajek dodać mąkę, masło i sodę. Wszystko razem zmiksować a następnie wyłożyć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia.Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut.Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce grysiku. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Jeden z blatów ciasta posmarować połową powideł i wyłożyć jasny krem, przykryć ciastem. Rozsmarować resztę powideł i krem kakaowy. Przykryć ciastem z orzechami. Odstawić.