Wykonanie
Ciasto typowo jesienne:
miód,
orzechy, powidła. Bardzo lubię wypieki z warstwą
orzechów w miodzie na wierzchu, zwłaszcza te przełożone jeszcze dodatkowo kremem. To ciasto nadaje się do długiego przechowywania, ale jeśli użyjecie prawdziwego
miodu to ciasto upieczcie kilka dni przed podaniem, bo będzie bardzo twarde. Ja upiekłam je we wtorek a w piątek było jeszcze ciut twarde. Ciasto na miodzie sztucznym nie będzie wymagało tak długiego leżakowania.*mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić)Składniki: na ciasto:600 g
mąki2
jajka3 łyżki
miodu70 g
masłaszklanka
cukru1,5 łyżeczki
sodyłyżka
mleka na masę
orzechową:250 g
orzechów włoskich100 g
masłałyżka
miodu1/2 szklanki
cukru na krem:500 ml
mleka4 łyżki
kaszy manny2 łyżki
cukru200 g
masłałyżka
kakaosłoiczek
powideł śliwkowychPrzygotować blaty
miodowe:
masło i
miód zagotować, wystudzić.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiać.
Sodę rozpuścić w
mleku. Do
jajek dodać
mąkę,
masło i
sodę. Wszystko razem zmiksować a następnie wyłożyć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia.
Orzechy posiekać.
Masło,
miód i
cukier rozpuścić w rondelku, dodać
orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut.Przygotować krem:
Mleko zagotować, wsypać
kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać
cukier. Wystudzić. Utrzeć miękkie
masło i dodawać po łyżce grysiku. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać
kakao.Jeden z blatów ciasta posmarować połową powideł i wyłożyć jasny krem, przykryć
ciastem. Rozsmarować resztę powideł i krem
kakaowy. Przykryć
ciastem z
orzechami. Odstawić.