ßßß Cookit - przepis na miodownik z orzechami i grysikiem

miodownik z orzechami i grysikiem

nazwa

Wykonanie

Ciasto typowo jesienne: miód, orzechy, powidła. Bardzo lubię wypieki z warstwą orzechów w miodzie na wierzchu, zwłaszcza te przełożone jeszcze dodatkowo kremem. To ciasto nadaje się do długiego przechowywania, ale jeśli użyjecie prawdziwego miodu to ciasto upieczcie kilka dni przed podaniem, bo będzie bardzo twarde. Ja upiekłam je we wtorek a w piątek było jeszcze ciut twarde. Ciasto na miodzie sztucznym nie będzie wymagało tak długiego leżakowania.
*mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić)
Składniki: na ciasto:
600 g mąki
2 jajka
3 łyżki miodu
70 g masła
szklanka cukru
1,5 łyżeczki sody
łyżka mleka na masę orzechową:
250 g orzechów włoskich
100 g masła
łyżka miodu
1/2 szklanki cukru na krem:
500 ml mleka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
200 g masła
łyżka kakao
słoiczek powideł śliwkowych
Przygotować blaty miodowe: masło i miód zagotować, wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać. Sodę rozpuścić w mleku. Do jajek dodać mąkę, masło i sodę. Wszystko razem zmiksować a następnie wyłożyć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia.
Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut.
Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce grysiku. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Jeden z blatów ciasta posmarować połową powideł i wyłożyć jasny krem, przykryć ciastem. Rozsmarować resztę powideł i krem kakaowy. Przykryć ciastem z orzechami. Odstawić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/11/miodownik-z-orzechami-i-grysikiem.html