Wykonanie
Najlepszy miodownik jaki znam. I to jeszcze z masą grysikową! Mniam :) To naprawdę niezawodny miodownik. Na niżej zamieszcz onych zdjęciach miodownik był robiony w blaszce 24x28 cm, ale d wa lata temu robiłam go w blaszce 24x36 cm. Jest trochę niższy, ale ilość składników jest wystarczająca na większą blaszkę. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Składniki:Ciasto:pół kg
mąki22 dag
cukru2
jajka5 łyżek
śmietany2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody10 dag
masła lub
margarynycukier waniliowyOrzechy:2 łyżki
miod u10 łyżeczek
cukru2 łyżki
masła20 dag sieka ny ch
orzechów włoskichMasa grysikowa:7 łyżek
kaszy manny0,5 litra
mleka10 łyżek
cukru25 dag
masła lub
margarynySposób przygotowania:1.
Masło utrzeć na puch z
cukrem, dodawać po
jajku, a następnie
cukier waniliowy i dalej ucierać.2.
Sodę rozprowadzić w
śmietanie i dodać do ciast a, a na koniec
mąkę i
miód. Ciasto wychodzi bardzo gęste, ale takie właśnie ma być.3. Zrobić masę
orzechową: roztopić
miód z
cukrem i
masłem, dodać posiekane
orzechy i chwilkę prażyć.4. Utarte ciasto podzielić na dwie czę ści, upiec jeden placek, a na wierzch drugiego wyłożyć uprażone
orzechy i też upiec.5. Masa:
mleko zagotować z
cukrem, wsypać
kaszę mannę i wymieszać, aż zgęstnieje. Bardzo dobrze wystudzić.
Masło u trzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku.6 . Przełożyć cias to (od dołu):ciastomasa grysikowaciasto z
orzechami7. Ciasto odłożyć na minimum 24 godziny, by zmiękło.Smacznego!!!