ßßß
Składniki:Ciasto:pół kg mąki22 dag cukru2 jajka5 łyżek śmietany2 łyżki miodu2 łyżeczki sody10 dag masła lub margarynycukier waniliowyOrzechy:2 łyżki miod u10 łyżeczek cukru2 łyżki masła20 dag sieka ny ch orzechów włoskichMasa grysikowa:7 łyżek kaszy manny0,5 litra mleka10 łyżek cukru25 dag masła lub margarynySposób przygotowania:1. Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jajku, a następnie cukier waniliowy i dalej ucierać.2. Sodę rozprowadzić w śmietanie i dodać do ciast a, a na koniec mąkę i miód. Ciasto wychodzi bardzo gęste, ale takie właśnie ma być.3. Zrobić masę orzechową: roztopić miód z cukrem i masłem, dodać posiekane orzechy i chwilkę prażyć.4. Utarte ciasto podzielić na dwie czę ści, upiec jeden placek, a na wierzch drugiego wyłożyć uprażone orzechy i też upiec.5. Masa: mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę mannę i wymieszać, aż zgęstnieje. Bardzo dobrze wystudzić. Masło u trzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku.6 . Przełożyć cias to (od dołu):ciastomasa grysikowaciasto z orzechami7. Ciasto odłożyć na minimum 24 godziny, by zmiękło.Smacznego!!!