Wykonanie
Owszem piernik staropolski robię, a jakże, nabiera mocy w spiżarni, ale czasem trzeba też zrobić coś na szybko, bo nie ma czasu, bo się nie chce, bo goście u proga... i wtedy mogą nas uratować pierniko-muffiny!Przepis na 12 sztuk:szklanka
mąki pszennejszklanka
mąki pełnoziarnistej (ja dałam orkiszową)4 łyżki
kakao1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
przyprawy piernikowej2
jajka4 łyżki
masła4 łyżki
mioduszklanka
mlekado środka - słoik
powideł śliwkowych, ja używam SWOICHdo dekoracji - tabliczka
czekolady (ja dałam gorzką), 2 łyżki
mleka, złote kuleczki dekoracyjneW garnuszku delikatnie podgrzewamy
mleko, dodajemy
miód,
masło, troszkę studzimy, wbijamy
jajka i bełtamy.W misce mieszamy
mąkę,
kakao,
cukier, proszek i
przyprawę. Masę
mleczno-
miodowo-
masłowo-jajeczną dodajemy do miski z
mąką i mieszamy łyżką do szybkiego połączenia się składników.Wylewamy ciasto do foremki muffinowej wyłożonej papilotkami do połowy objętości, dodajemy po solidnej łyżeczce powideł i dolewamy ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy dobre, ale uważając, żeby nie trafić w powidła :)Wystawiamy muffiny na kratkę, w rondelku rozpuszczamy
czekoladę z
mlekiem, maziamy po muffinach i obsypujemy kuleczkami. Jak się uda, lekko studzimy i jemy!Smacznego!