Wykonanie
Ciasteczka owsiane to przepis, który chodził mi po głowie już od dłuższego czasu jednak zawsze okazywało się, że ostatecznie piekłam coś innego i niestety mniej zdrowego. Jednak w końcu podjęłam się tego wyzwania i opierając się na przepisie ulubionych american cookies skomponowałam te pyszne i zdrowe smakołyki. Warto wspomnieć, że nic tak świetnie nie sprawdzi się jako drobna przekąska podczas oddawania się przyjemności zagłębiania w jakaś lekturę, ja wybrałam najnowszą powieść Joanne K. Rowling napisaną pod pseudonimem Robert Galbraith. Czytaliście już tę książkę?
Składniki:-200 g
masła-1/2 szklanki
cukru kryształ lub trzcinowego-6 łyżeczek
cukru waniliowego-2 szklanki
płatków owsianych-1/2 szklanki ekologicznej
mąki żytniej-1
jajko-szczypta
soli-1/2 łyżeczki
sody-1 tabliczka
białej czekolady-100 g
żurawiny suszonej-100 g
migdałów bez skórki-2 łyżki
miodu lipowego
Sposób przygotowania:1. Kroimy na drobną kostkę
białą czekoladę,
suszoną żurawinę i
migdały.
2. Ucieramy mikserem miękkie
masło, jako z
cukrami:
waniliowym i trzcinowym/kryształem.3. Dodajemy do tej masy
mąkę zmieszaną z
sodą. Wszystko mieszamy łyżką.4. Dodajemy do tego
migdały,
żurawinę,
białą czekoladę i
miód oraz
płatki owsiane. Wszystko razem mieszamy.
5. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki z ciasta o wielkości piłeczki pingpongowej (najlepiej je uformować rękoma). Pomiędzy jedną a drugą kulką pozostawiamy co najmniej 5-7 cm przerwy bowiem nasze
ciasteczka rosną w szerz. Pieczemy przez ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe
ciasteczka powinny
mieć lekko złotawą barwę i wciąż pozostawać miękkie w środku.
6. Pamiętajcie aby od razu nie zdejmować
ciasteczek z blachy, bo mogą się wtedy przełamać na pół. Dajmy im kilka minut na blasze, a
potem przełóżmy je ostrożnie na jakąś tackę do dalszego stygnięcia.
Smacznego!