Wykonanie
Składniki4 porcje:150 g
dorsza250 g ugotowanych
ziemniaków1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
soku z cytryny i szczypta startej skórki1/2
jajkaOraz:
mąka,
bułka tarta, roztrzepane
jajko,
oliwaSos:1/3 szklanki
majonezu2 - 3 łyżki gęstej
śmietany 12%1/2 łyżeczki
chrzanu1 łyżeczka
musztardy dijon2 łyżki posiekanych
kaparów2 łyżki drobno posiekanej
cebuli2 łyżki tartego
twardego seraPrzygotowanie
Rybę ugotować na parze (ok. 6 minut), sprawdzić czy nie ma ości, rozdrobnić. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i w razie potrzeby
solą.Delikatnie połączyć rozdrobnione
mięso ryby, starte na tarce ugotowane
ziemniaki,
natkę pietruszki, sok i
skórkę z cytryny, 1/2
jajka, oraz 2 łyżki
sosu majonezowego. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie
solą.Uformować 4 kotlety, obtoczyć je w
mące, następnie w
jajku, a na koniec w
bułce tartejNa patelni rozgrzać
olej lub
oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).Kotlety podawać gorące, z resztą sosu, można skrapiać
cytryną.WskazówkiDo kotletów można użyć dowolnej
ryby, wcześniej ugotowanej, upieczonej czy usmażonej. Można tutaj wykorzystać resztki
ryby z poprzedniego obiadu.Kotlety można podawać z dowolną surówką lub
sałatką.