ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybno-ziemniaczane - fishcakes

Kotlety rybno-ziemniaczane - fishcakes

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
150 g dorsza
250 g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta startej skórki
1/2 jajka
Oraz:
mąka, bułka tarta, roztrzepane jajko, oliwa
Sos:
1/3 szklanki majonezu
2 - 3 łyżki gęstej śmietany 12%
1/2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
2 łyżki tartego twardego sera
Przygotowanie
Rybę ugotować na parze (ok. 6 minut), sprawdzić czy nie ma ości, rozdrobnić. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte na tarce ugotowane ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 1/2 jajka, oraz 2 łyżki sosu majonezowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Uformować 4 kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).
Kotlety podawać gorące, z resztą sosu, można skrapiać cytryną.
Wskazówki
Do kotletów można użyć dowolnej ryby, wcześniej ugotowanej, upieczonej czy usmażonej. Można tutaj wykorzystać resztki ryby z poprzedniego obiadu.
Kotlety można podawać z dowolną surówką lub sałatką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/kotlety_rybne/przepis.html