Wykonanie
Prezentuję kolejną propozycję na wigilijnego
śledzika.Jest nieco zaspany, ponieważrelaksuje się przykryty warzywnąpierzynką - szubą.Bardzo lubię ten rodzaj przekąski.Z reguły wszystkie składnikikroję w kostkę, jednak z okazjiwyjątkowej Wieczerzy przybrałykształt gwiazdek.Potrawa jest niezwykle efektowna,
barwna, aromatyczna i smaczna.Jest piękną ozdobą i atrakcjąświątecznego stołu.Potrzebne składniki : 3 solone
śledzie (mogą być
matiasy), 2
buraki,3
marchewki, 3
ziemniaki, 2
czerwone cebule, 2 duże
jajka oraz
natka pietruszki.Ponadto: sok z połowy
cytryny, 3-4 łyżki
oliwy, łyżka
majonezu,łyżeczka
musztardy, 2 łyżki gęstego
jogurtu, łyżeczka
chrzanu,
pieprz.
Ryby zalałam
wodą i odstawiłam na 2,5 godziny.W międzyczasie ugotowałam
ziemniaki w łupinach i
marchewkę.
Buraki zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku a
jajkaugotowałam na twardo.Z
majonezu,
jogurtu,
musztardy,
soku z cytryny,
chrzanu i
pieprzusporządziłam sos.
Śledzie osuszyłam, zdjęłam skórę, odfiletowałam i pokroiłam w kostkę.Wystudzone
buraki,
ziemniaki i
marchewkę obrałam. Specjalną foremkąpokroiłam w gwiazdki.
Cebulę posiekałam drobno i ułożyłam na dnie półmiska.
Skropiłam oliwą i położyłam na niej
śledzie.Następnie warstwami ułożyłam część
ziemniaków,
marchewki i
buraka.Polałam sosem, po czym wyłożyłam resztę gwiazdkowych jarzyn.
Jajka pokroiłam w sporą kostkę, ułożyłam dookoła. Przybrałam
natkąpietruszki i cząstkami
cebuli.
Skropiłam oliwą.Przed podaniem wstawiłam do lodówki na 2 godziny.Bardzo smacznie, świątecznie polecam :)