ßßß
Składniki :30 dag solonych filetów śledziowych1 cebula2 marchewki2 ziemniaki2 małe buraki3 jajka ugotowane na twardo2 łyżki soku z cytryny2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól, pieprzSos :2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany1 łyżeczka kremowej musztardyOpis wykonania :1. Filety moczymy 2 - 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i trzemy na grubych oczkach.2. Marchewki i ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy.3. Śledzie osuszamy, kroimy w paski następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.4. Cebulę drobno siekamy, lekko solimy. Majonez mieszamy ze śmietana i musztardą.5. W szklanej misce układamy warstwami starte na grubych oczkach ziemniaki, oprószamy je solą i pieprzem. Układamy pokrojone śledzie, cebulę. Polewamy sosem. Na wierzch układamy starte buraki i marchewkę oraz drobno starte jajka. Wszystko posypujemy natką pietruszki i schładzamy przed podaniem około 1 godzinę.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy